Lényegében beismerte a külügyi államtitkár, hogy a Los Angeles-i főkonzul megzsarolta a helyi magyar szervezet vezetését

2018. szeptember 19., 11:53

Szerző:

„A Los Angeles-i Magyar Ház egy politikamentes intézmény volt, azonban a korábbi alelnök ezen változtatott, és a magyar kormány folyamatos, trágár szidalmazásába kezdett.

Széles Tamás főkonzul levelében mindössze arra kérte a Magyar Ház vezetőit, tartózkodjanak a politikai véleménynyilvánítás ezen formájától, az ugyanis megnehezíti a sikeres együttműködést.”

Ennyivel intézte el Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter nevében Magyar Levente parlamenti államtitkár Mesterházy Attila írásbeli kérdéseit. A szocialista képviselő vélhetően nem számított az államtitkári beismerésre, inkább magánakciónak tekinthette a főkonzul korábban nyilvánosságot kapott akcióját.

Magyar Levente
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Nemrég mi is megírtuk, hogy beadta lemondását Sárvári Álmos, a Los Angelesben működő Egyesült Magyar Ház (United Hungarian House) nevű civil szervezet alelnöke. Sárvári Álmos neve akkor vált ismertté Magyarországon, amikor augusztusban kiderült – ahogyan arról az Index nyomán a 168 Óra is beszámolt –, hogy Széles Tamás Los Angeles-i magyar főkonzul ki akarja rúgatni a Facebookon megjelent, az Orbán-kormányt kritizáló kommentjei miatt. ennek a civil szervezet ellenállt, Pereházy Miklós, az Magyar Ház elnöke azt mondta, a véleménynyilvánítás szabadsága mindenkit megillet az Egyesült Államokban, sőt:

1956-ban nem azért mentek ki az emberek, hogy elhallgattassák őket.

Pereházy Miklósnak ezután „kaliforniai tisztességes magyarok” is írtak névtelen levelet, kérve az elnököt, hogy ha kirúgni nem akarja Sárvári Álmos, győzze meg arról, hogy mondjon le. Nem világos, hogy ezért vagy sem, de a Magyar Ház alelnöke végül lemondott. 

Mindenesetre Mesterházy az ügy kapcsán a következőket kérdezte:

  • – Visszahívják-e a Los Angeles-i magyar f őkonzult?
  • – Egy éve még dicséretet is kapott a tárcától a főkonzulátus nemzetpolitikai tevékenységéert?
  • – Utasításra cselekedett-e a főkonzul?
  • – Van-e olyan utasítás, hogy vegzálni kell a kormánnyal kritikus külföldi magyar szervezetek vezetőit?
  • – Kinek jó, ha a magyar-amerikai és magyar-magyar kapcsolatok fejlesztése helyett a főkonzul feszültséget gerjeszt, viszályt szít?

Ezek egyikére sem érkezett konkrét válasz, Magyar Levente ugyanakkor beismerte, a főkonzul az Orbán-kormány álláspontját nyomatékosította, amikor a későbbi együttműködés megszüntetésével fenyegette meg levelében a Magyar Ház vezetőit.

10:20

Csaknem 30 millió forintot loptak el telefonos alkalmazás segítségével egy zalai férfitől, az eset kilenc gyanúsítottja azonban másoktól is milliókat szerzett hasonló csalással – közölte a Zala Vármegyei Főügyészség szóvivője pénteken. Az átverés során a bankszámláinkhoz férkőznek hozzá a bűnözők.