Fontos ember távozik a kormányból, Paks bővítésére is hatással lehet

Lemondott posztjáról Süli János, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára, aki korábban tárca nélküli miniszterként felelt a paksi bővítésért. Sajtóértesülések szerint már korábban elfogyott körülötte a levegő.

2022. szeptember 7., 06:35

Szerző:

Távozik posztjáról Süli János, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára, derül ki a legfrissebb Magyar Közlönyből. Megbízatása szeptember 5-i, azaz hétfői hatállyal szűnt meg – szúrta ki a Telex. Süli János lemondása néhány nappal azután történt, hogy főnöke nyilvánosan kritizálta a munkáját. Szijjártó Péter az ATV-nek nyilatkozott szeptember 2-án: „Amikor aláírtuk Moszkvában a paksi atomerőmű építéséről a megállapodást 2014-ben, másnap született meg Patrik nevű fiam. Na most, Patrik holnap kezdi meg a második általános iskolai osztályt. Én elhiszem, hogy a Paks II. egy nagyon bonyolult dolog. De ennyire nem bonyolult, hogy egy gyerek születésétől második osztályos koráig ne történjen semmi.”

A lap információi szerint Süli János körül már korábban, Szijjártó nyilvános bírálata előtt elfogyott a levegő. Múlt csütörtökön nyújtotta be a lemondását, ám a pénteki kormányülésen Orbán Viktor miniszterelnök kérte, hogy maradjon, de helyzete ekkor már tarthatatlanná vált.

Süli három évtizeden át dolgozott a Paksi Atomerőműben, volt csoportvezető, osztályvezető, műszaki igazgató és vezérigazgató is, 2014 és 2017 között Paks polgármestereként dolgozott, 2018 óta a térség országgyűlési képviselője. Az ötödik Orbán-kormányban a Paksi Atomerőmű bővítéséért felelős államtitkárként dolgozott a külügyi tárcánál, előzőleg, 2017 és 2022 májusa között tárca nélküli miniszterként felügyelte a beruházást.

Ahogy a 24.hu korábban megírta Süli az új kormányban korábbi fizetése negyedéért végzi ugyanazt a feladatot, mint korábban miniszterként. A KDNP-s képviselő miniszterként bruttó 5 millió forintot kapott havonta, államtitkárként viszont ennek csak a negyede, 1 millió 296 ezer forint járt neki, igaz, ezt az összeget hamar 1 millió 974 ezer forintra emelték. Összjövedelme így is elérte a négymillió forintot a képviselői alapilletménnyel és a Dunaújvárosi Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöki tisztségéért kapott díjazással együtt. Államtitkári kinevezésével viszont elbukta hat havi búcsúpénzét, 30 millió forintot, amit a miniszteri megbízatása megszűnése miatt kaphatott volna.

Szijjártó Péter még július elején jelentette be, hogy sikerült minden olyan függő kérdést tisztázni a Roszatom orosz atomenergetikai konszern vezetőivel, amelyek szükségesek ahhoz, hogy a paksi bővítés idén szeptemberben átléphessen a második, konkrét építkezési fázisba. Azóta már az Országos Atomenergia Hivatal is kiadta az ötös számú blokk reaktorépületének építési engedélyét paksi atomerőmű bővítésére vonatkozóan. 

(Kiemelt képünk: Süli János, a Paksi Atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter sajtótájékoztatót tart a Paksi Társadalmi Tanács ülése után 2020. június 30-án. MTI/Sóki Tamás)

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.