Lelkifröccsöt adott Csernus doktor Péterfy Borinak

Először jelentkezett dr. Csernus Imre legújabb műsora, a Lelkifröccs a 168.hu oldalán. Az énekesnő nem titkolja, nehezen találja a helyét a színház és a koncertek nélkül, ráadásul kiskamasz fiával se könnyű mindig.

2021. február 23., 21:54

Szerző:

 A művésznő arról mesélt a vonal másik végén lévő pszichiáternek, hogy őt is megviseli a járványidőszak és a korlátozások, hiszen mindig fontos volt számára a kiszámíthatóság és a biztonság.  „Hullámzóan vagyok, de próbálok jól lenni” – így foglalta össze a mostani lelkiállapotát a művésznő dr. Csernus Imrének.

 „Akkor ezek szerint nem jól, hiszen a próbálás és a csinálás két különböző lelki folyamat” – replikázott a pszichiáter. Péterfy Bori zártosztályhoz hasonlította a jelenlegi helyzetet, amelybe őt is belekényszerítik. „Néha olyan abszurditásokkal találkozom az országban, amik már ijesztők. Színészként nagyon fel kell magam vérteznem, hogy azt mondhassam: jól vagyok. És most nem csak a Covid-ra gondolok” – mondta a színésznő.

Csernus doktor rákérdezett arra, melyik tulajdonsága zavarja leginkább. „A rugalmatlanság” – vágta rá a színésznő. „Sokkolnak a váratlan szituációk, hiszen nekünk, színészeknek nagyon tervezett az életünk. Tudjuk, mikor próbálunk, mikor van előadásunk, szigorú szabályok szerint élünk. Ráadásul amióta édesanya vagyok, még inkább terveznem és kontrollálnom kell az életemet. Korábban már attól is rosszul voltam, amikor már délben véget ért a próba, délután kettő helyett, hiszen én nem úgy terveztem a napom”  - mesélte magáról Péterfy Bori.

A színésznő problémájáról Csernus Imrének egy szólás jutott eszébe. „Tudod, hogyan hangzik az eredeti mondás? Ember tervez… Isten nevet! Ez mindent elárul, hiszen mi, emberek piciny pontok vagyunk ahhoz, hogy tűzön-vízen át véghez vigyük az akaratunkat. Mind racionális, mind érzelmi megvalósítás szempontjából fontosabb az, hogy mindent megtettünk az adott cél elérése érdekében” – fejtette ki dr. Csernus Imre.

Ekkor Péterfy Bori elárulta, sokszor a 9 és fél éves gyermekével, Domával kapcsolatban is ledermed, ha váratlan helyzet áll elő.

„Ma délutáni élményem, hogy szó nélkül kölcsönvette, lenyúlta a laptopom. Vidékre ment egy barátjával, de szó nélkül elvitte a gépem, amitől nagyon ideges lettem. Ilyen még sose fordult elő” –  panaszolta el az énekesnő. Csernus doktor azt tanácsolta, hogy Bori nyíltan beszéljen az érzéseiről a gyermekével. „Elmondanám neki, hogy: édes fiam! Egyrészt, ez a munkaeszközöm. Másrészt, nem tartottál tiszteletben azzal, hogy szóljál, nem tiszteltél anyaként.”  Csernus Imre rendkívül fontosnak tartja, hogy a szülők ne szankcionálják, azaz ne büntessék a gyereküket. Ehelyett inkább tetteik következményeire hívják fel a gyerek figyelmét.

„Nem az a megoldás, ha most büntetésből letiltod őt a mesenézésről. Ehelyett mondd el neki, ha ez még egyszer előfordul, akkor egy hétig nem nézhet mesét. Az előbbi büntetés, az utóbbi pedig már a következmények kilátásba helyezése. Nagyon fontos a gyereknevelésben, hogy előre szóljunk, előre mondjuk el, hogy melyik húzásának mi lesz a következménye, és ne utólag szabjunk ki büntetéseket” – fejtette ki a Lelkifröccs vezetője. „A legtöbb szülő ugyanis hajlamos elfelejteni, hogy a gyereke is emberből van. Nem isten és nem angyal, hanem egy csodálatos ember, de emberi tulajdonságokkal és hiányosságokkal. Sőt, néha olyan dolgokra is képesek a gyerekek, amiket sose feltételeznénk róluk” – mondta Csernus doktor.

A járványhelyzetre visszatérve pedig azt mondta az ország legismertebb pszichiátere, hogy a világtörténelem során sokszor volt ennél még nehezebb a helyzet. „Amíg van mit enni és inni, meleg van a szobában, addig biztonságban vagyunk. Mert még így is sokkal jobb a helyzet, mint a spanyolnátha vagy a világháborúk idején” – ezzel a gondolattal búcsúzott el Péterfy Boritól Csernus Imre, aki szerint mindig a negatív megmérettetés mutatja meg az ember erejét.

 (Kiemelt kép: 168.hu/Lakos Gábor)