Elszálló üzemanyagköltség – lehet taxizniuk kéne a háziorvosoknak?

Az állami Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő alapesetben nem téríti meg a háziorvosok benzinköltségét, az elszálló benzinárakkal viszont veszélybe kerülhet az ellátás. 

2022. augusztus 2., 19:42

Szerző:

A kistelepülésekre ingázó, betegekhez házhoz járó körzeti orvosok vállalkozóként dolgoznak, emiatt augusztus 1-től ők sem vásárolhatnak többé munkájukhoz kedvezményes áron üzemanyagot. Pedig a praxisok finanszírozása csaknem 10 éve változatlan, a rezsi- és gyógyszerköltségek is drasztikusan nőnek – írja az Rtl.hu.

A jellemzően vállalkozóként, illetve társas vállalkozásban dolgozó, de az alapellátásban résztvevő háziorvosok sem vehetnek többé kedvezményes áron üzemanyagot. A portál úgy tudja, hogy az állami Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK), amely a háziorvosok alapellátását finanszírozza, alapesetben nem téríti meg a háziorvosok benzinköltségét.

Pedig legalább 800 felett van a betöltetlen háziorvosi (körzeti orvosi) praxisok száma, zömmel a kistelepüléseken. A betöltött vidéki praxisok döntő többségénél is az orvosok valamelyik közeli városból járnak ki a falvakba, vagyis oda-vissza ingáznak akár napi 30-50 kilométert is.

Dr. Késmárky András háziorvos az RTL Híradójának megkeresésére elmondta, a vidéki praxisoknál a munkába járás is üzemanyagköltség, hiszen az orvosok nem ott élnek, ahol dolgoznak. De autóval tudják csak megoldani például az igazolások elvitelét is a NEAK-hoz, vagy a vérminták laborokba szállítását, illetve sok dokumentációt csak személyesen vehetnek át a megyei központokban. Késmárky szerint az üzemanyagköltségek jelentős emelkedése miatt át kell gondolniuk, mely tevékenységeiket kell majd visszaszorítaniuk.

A szakember szerint a házhoz kiszállások számán nem tudnak csökkenteni, mivel a falvakban egyre nagyobb arányban élnek idős, olykor mozgásukban korlátozott emberek, így a covidzárlat feloldása óta egyre többször hívják őket házhoz. Ez jelentősen növeli az üzemanyag-kiadásokat, amire kérhetnek ugyan kompenzációt a betegektől, de ez nem jelent megoldást.

Ráadásul nem csak az üzemanyagköltségek emelkednek az egekbe a háziorvosok számára, miközben a NEAK mintegy 10 éve változatlan mértékben finanszírozza az alapellátást.

Késmárky szerint kénytelenek lesznek a plusztevékenységekből, például az üzemorvosi és magánorvosi tevékenységekből származó bevételeiket beforgatni az alapfinanszírozott tevékenységekre. Utóbbi ugyanis kötelezően biztosítandó tevékenységnek számít.

A szakember megemlítette, hogy a gyógyszergyárak és a gyógyszertárak is emelik az áraikat, 20-30 százalékos növekedés történt az utóbbi időben.

A csatorna megkereste az ügyben illetékes Magyar Orvosi Kamarát (MOK), ám ők nem kívántak nyilatkozni, arra hivatkozva, hogy nincsenek hivatalos adataik, a Belügyminisztérium pedig nem is válaszolt.

(Kiemelt kép: Szakál Ildikó háziorvos beolt egy férfit a Moderna koronavírus elleni vakcina első adagjával győri rendelőjében 2021. április 8-án.
MTI/Krizsán Csaba)

A sekély és melegedő élővíz nagyon hamar oxigénhiányhoz és így katasztrófához vezethet a halállomány területén, és úgy tűnik, már a lehalászás sem százszázalékos megoldást, a baj igen nagy.

A BRFK részletes választ küldött szerkesztőségünknek azzal kapcsolatban, mi is pontosan a sorsa a Szabó Bálint szegedi ügyvéd által belengetett budapesti gazdatüntetésnek. A rendőrség információi szerint a kért útvonalra már korábban bejelentett rendezvények miatt augusztus 20-ára nem kaptak területfoglalási engedélyt, de a tüntetést megtarthatják, csak éppen a belvárosba nem mehetnek be.