Lehet, hogy az omikron vet véget a járványnak

Nem csak rossz hírrel szolgálhat a szupermutáns. 

2021. december 5., 21:40

Szerző:

Az omikronnal végre elérhetjük a régóta várt nyájimmunitást, legalábbis Rusvai Miklós vírusszakértő szerint, aki az ATV-nek nyilatkozott az új variáns esetleg kedvező hatásáról. 

Magyarországon ugyan még nem mutatták ki a szupermutáns omikront, azonban sok környező országban már igen. A szomszédságunkban, Ausztriában és Romániában is felbukkant a koronavírus új változata, összesen pedig 38 országban azonosították már a mutánst.

Igaz, gyorsan terjed az omikron-variáns, a jó hír, hogy az Egészségügyi Világszervezet, a WHO egyelőre nem tud olyan halálesetről, amely ehhez köthető.

„Ha egy vírusnak a fertőzőképessége nő, de megbetegítő képessége csökken, az az emberiség számára előnyös, hiszen olyan mutáció jön létre, amely nagyon rövid idő alatt gyorsan szétterjedhet a lakosság körében, és vakcinák nélkül immunizálja a lakosságot”

– mondja Rusvai Miklós, aki kifejtette, hogy így a nyájimmunitás gyorsan, problémamentesen, az egészségügy terhelése nélkül létrejöhet.

 

(Kiemelt kép: Orvosi fecskendők és a háttérben látható "omicron sars-cov-2" felirat Krakkóban 2021. december 2-án. Fotó: JAKUB PORZYCKI / NURPHOTO VIA AFP)

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Karmelita kolostorban kötetlen beszélgetésen fogadta a Mathias Corvinus Collegium (MCC) nemzetközi médiakonferenciájának külföldi előadóit, Orbán Balázs politikai igazgatóval, az MCC kuratóriumi elnökével közösen – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.