Leemelték a Lánchíd ikonikus oroszlánszobrait, van nyelvük

A felújítás egy újabb szakaszához értek. 

2021. augusztus 5., 11:03

Szerző:

Hosszú hónapokra el kell búcsúznia a budapesti járókelőknek a Lánchíd ikonikus oroszlánszobraitól. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) csütörtökön a Facebook-odalán két videót is közzétett arról, hogyan emelték le és vitték el egy újpesti műhelybe a  Marschalkó János által kifaragott kőoroszlánokat. A Széchenyi Lánchidat június 16-a óta újítják gőzerővel, és azóta ez a második leglátványosabb szakasza. 

Az ikonikus kőoroszlánok leemelését a BKK néhány órával a Facebook-élő elindítása előtt be is harangozta. Azt írták: „egy újpesti műterembe költöznek a Lánchíd oroszlánjai, hogy restaurálás után jövő év végére megszépülve térjenek vissza”. Az első videóban 5 percen keresztül követhették nyomon a közösségi média-felhasználok az oroszlánok leemelését, majd délelőtt 9 órakor elstartolt a Facebook-élő, ahol Puskár Anett, az A-Híd Zrt. kommunikációs vezetőjével rögtön megcáfolták a városi legendák, hogy nincs nyelve az oroszlánoknak. 

A legenda egyébként évszázadok óta foglalkoztatja a magyarokat. A teória szerint egy vargainas, Frick Jakab szúrta ki, hogy az állatok nyelve hiányzik, s a szobrász ezzel szembesülve a Dunába vetette magát a hídról. A négy, egyenként 10 tonnás, három részből összerakott oroszlánok restaurálásra nagyon összetett feladat lesz. Puskár Anett az A-Híd Zrt. kommunikációs vezetője a videóban elmondta: nagyon hosszú munka lesz és viszonylag hosszú ideig is tart majd. Hozzátette azt is, hogy az ikonikus oroszlányszobrok visszakerülnek a helyükre addigra, mire a hidat is visszaadják a forgalomnak.

(Kiemelt kép: BKK Facebook-oldala)

Tegnap 15:38

Folytatódik a változékony, napos-gomolyfelhős idő a jövő héten; elsősorban a hét elején kell záporra, zivatarra, felhőszakadásra számítani, a hőmérséklet csúcsértéke 25 Celsius-fok körül lesz - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből.