Lebontásra ítélték a 73 lakásos Bihari utcai házat, földönfutóvá válnak a lakók

Pedig jobban megérné felújítani.

2018. június 21., 16:01

Szerző:

A kőbányai képviselő-testület a mai napon a Bihari utcai önkormányzati lakóház elbontásáról döntött. Az előterjesztés annak ellenére javasolta a lakóház és az ott lévő 73 komfortos önkormányzati bérlakás elbontását, hogy ez még az önkormányzati előterjesztés számai szerint sem racionális döntés. Ráadásul tíz éven belül több száz millió forintot költöttek az épület felújítására, ami a bontással szintén teljes egészében kárba veszne – írja A Város Mindenkié csoport közleményében.

A hajléktalan és lakásszegénységben élő emberek jogaiért küzdő csoport szerint a terjedelmes előterjesztést az önkormányzat nem hozta nyilvánosságra, és a képviselők is csak két nappal az ülés előtt kapták meg azt. Az AVM cáfolta az előterjesztés következtetéseit, és arra kérte a képviselőket, hogy ne szavazzák meg a Bihari utca 8/C szám alatti épület bontását.

A Város Mindenkié csoport (AVM)kezdeményezésére Tóth Balázs helyi képviselő terjesztett elő javaslatot. Eszerint tervet kellene készíteni az épület műszaki problémáinak megoldására és az önkormányzati bérlakások megőrzésére is.

Fotó: Facebook

A csoport azt állítja, hogy az önkormányzat már a terv elkészítése előtt kész tényként kezelte az épület bontását. Már korábban megkezdte az épület kiürítését, nem hosszabbította meg az ott lakó rászoruló családok egy részének bérleti szerződését.

Pedig se az AVM gyorselemzése, se az önkormányzati előterjesztés saját adatai nem támasztják alá, hogy gazdaságosabb lenne lebontani az épületet. 

– Még inkább felelőtlen döntés a bontás akkor, ha tekintetbe vesszük azt a társadalmi költséget, amit az önkormányzati lakásállomány jelentős csökkenése jelentene egy olyan kerületben, ahol már így is sokkal több rászoruló család van, mint szociális bérlakás – írja a szervezet.

Fotó: Facebook

Az AVM részéről Misetics Bálint kért szót az ülésen. Arra kérte a képviselőket, hogy a gazdasági szempontból is racionálisabb felújítás mellett döntsenek. Az előterjesztésben a Bihari utcai lakóházzal kapcsolatban hivatkozott közbiztonsági problémákra válaszként pedig elmondta, hogy

ha minden épületet lebontanánk, amelyben előfordulnak bűncselekmények, az Országház már biztosan nem állna a Kossuth téren.

Az AVM továbbra is arra kéri az önkormányzatot, hogy a gazdasági szempontból racionális döntést választva inkább újítsák fel a lakóházat, és ne tegyenek utcára rászoruló családokat.

Májusban mi is beszámoltunk arról, hogy a csoport tüntetést szervezett a lakóház lebontása ellen tiltakozva.

Elutasította a Vállalkozásfejlesztési Bizottság Balassa Péter képviselői önálló indítványának tárgysorozatba vételét. Szenteste napjának munkaszüneti nappá nyilvánításáért a Jobbik politikusa törvényjavaslatot nyújtott be. A bizottságban kétharmados többségben vannak a fideszesek.