Lázár minisztériuma beszántja az alá tartozó állami cégeket

A Lázár János vezette Építési és Beruházási Minisztérium várhatóan év végéig felszámolja a nagy állami vállalatok többségét.

2022. augusztus 12., 13:39

Szerző:

A Lázár János vezette Építési és Beruházási Minisztériumban megszületett a döntés arról, hogy – várhatóan az idei év végével – felszámolják a tárca alá tartozó nagy állami vállalatok többségét – tudta meg a Telex.

A megszüntetett cégek között van az útépítéseket kivitelező Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. és a stadionokat fenntartó Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. is.

A Telex értesülése szerint 2023-tól megszűnhet az összes nagy állami cég, amely szervezetileg az Építési és Beruházási Minisztérium alá tartozik. Egyedül a Magyar Közút maradhat ki, ugyanis az ottani feladato jó része, valamint több mint 6500 fős dolgozói állománya nem olvasztható be a minisztériumba. A beszántásokkal elvileg a párhuzammoságot szeretnék megszűntetni, valamint az önálló építési minisztérium miatt már nem szükséges, hogy külön cégeknél legyenek az egyes projektek, feladatkörök.

Vitézy NKK-ja már megjárta

Korábban megírtuk már, hogy az NKK a Budapest Fejlesztési Központ (BFK) átnevezésével jött létre idén júliusban, miután Lázár Jánoshoz került valamennyi állami beruházás felügyelete. A cég korábbi vezetőjét Vitézy Dávidot az új kormány megalakulása után közlekedési államtitkárrá nevezték ki Palkovics László Technológiai és Ipari Minisztériumába, míg a korábbi Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár, Fürjes Balázs Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter helyettese lett. A fővárosi projekt színtér új gazdája, Lázár János pedig azonnal és félreérthetetlenül jelezte, hogy a régi időknek vége.

(MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.