Lázár minisztériuma beszántja az alá tartozó állami cégeket

A Lázár János vezette Építési és Beruházási Minisztérium várhatóan év végéig felszámolja a nagy állami vállalatok többségét.

2022. augusztus 12., 13:39

Szerző:

A Lázár János vezette Építési és Beruházási Minisztériumban megszületett a döntés arról, hogy – várhatóan az idei év végével – felszámolják a tárca alá tartozó nagy állami vállalatok többségét – tudta meg a Telex.

A megszüntetett cégek között van az útépítéseket kivitelező Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. és a stadionokat fenntartó Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. is.

A Telex értesülése szerint 2023-tól megszűnhet az összes nagy állami cég, amely szervezetileg az Építési és Beruházási Minisztérium alá tartozik. Egyedül a Magyar Közút maradhat ki, ugyanis az ottani feladato jó része, valamint több mint 6500 fős dolgozói állománya nem olvasztható be a minisztériumba. A beszántásokkal elvileg a párhuzammoságot szeretnék megszűntetni, valamint az önálló építési minisztérium miatt már nem szükséges, hogy külön cégeknél legyenek az egyes projektek, feladatkörök.

Vitézy NKK-ja már megjárta

Korábban megírtuk már, hogy az NKK a Budapest Fejlesztési Központ (BFK) átnevezésével jött létre idén júliusban, miután Lázár Jánoshoz került valamennyi állami beruházás felügyelete. A cég korábbi vezetőjét Vitézy Dávidot az új kormány megalakulása után közlekedési államtitkárrá nevezték ki Palkovics László Technológiai és Ipari Minisztériumába, míg a korábbi Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár, Fürjes Balázs Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter helyettese lett. A fővárosi projekt színtér új gazdája, Lázár János pedig azonnal és félreérthetetlenül jelezte, hogy a régi időknek vége.

(MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)