Lázár János nagyon szomorú és bocsánatot kér

Azt mondta, elnézést kér attól, akinek a hirtelen váltás aránytalanul nagy terhet jelent.

2022. július 22., 08:26

Szerző:

„Aki úgy érzi, hogy ez számára aránytalan fájdalmat okozott, számíthat rá, hogy a kormány majd hoz mérséklő lépéseket, aki pedig úgy érzi, hogy a bevezetési mód nem volt fair, nem volt sportszerű, (…) és aránytalan terheket jelent neki adóévben egy másik adónemet választani, attól én magam, országgyűlési képviselőként elnézést kell, hogy kérjek,” – ezt nyilatkozta Lázár János építési- és beuházási miniszter a hódmezővásárhelyi Rádió 7-nek, ahol interjút adott.

Lázár elmondta, a döntés kényszerű és szerinte az indokolta a megszorító, adóemelő intézkedést, hogy háborús időkben jelentős államháztartási tartalékot kell képezni. Belengette azt is, most ugyan más adónemre kell váltania a katásoknak, de folyamatosan vizsgálják a helyzetüket, és mindez csupán egy adóévre szól, így a következő költségvetési évben majd felülvizsgálhatják helyzetüket és lehetőségeiket.

A rezsicsökkentési program visszavágásával kapcsolatban Lázár János elmondta, a mostani energiaáraknál a program ebben a formában már nem fenntartható ezért új korszak érkezik el. Ebben az ügyben hangsúlyozta, hiba volt szerinte, hogy a Paks II-es nagyberuházás eddig még nem készült el, mert az energiafüggetlenség szempontjából nagy szükség lenne rá.

Beszélt arról is, a gazdasági helyzet miatt számtalan állami nagyberuházás leáll, ezek között említette a Fertő-tavi építkezéssel, a Testnevelési Egyetemmel, az Iparművészeti Múzeummal, valamint a Bicske és Budapest közötti, illetve az M76-os és az M100-as autópályákkal kapcsolatos beruházásokat.

(Kiemelt kép forrása: Lázár János hivatalos Facebook-oldala)