Látott már inflációkövető bérezést?

Nem feltétlen baj, hogy nem.

2022. július 16., 12:55

Szerző:

Széles körben bevezetve számos problémát okozhat a szerződésben rögzített inflációkövető bérezés – mondta a VG felvetésére Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője.

A szakember úgy véli, minden fogyasztó más és más inflációval szembesül, éppen ezért a fizetési igénye is eltérő.

Különböző áremelkedést érzékelnek azok, akik bérlik ingatlanjukat, vagy saját tulajdonban élnek, autóval vagy tömegközlekedéssel járnak dolgozni, gyermekeket nevelnek, dohányoznak, és a sort még hosszan lehetne folytatni. Ráadásul a módszer elterjedésével megszűnhet a valódi verseny a vállalatok között, hiszen más árszinten ugyan, de ugyanolyan béremelést hajtanának végre évről évre.

„Kulcsot venne ki a monetáris és fiskális politika kezéből, ráadásul a cégek sem tudnának alkalmazkodni a gazdasági folyamatokhoz. Például egy válság esetén, amikor csökken a megrendelések száma, vagy gyártási problémák lépnek fel, a szerződésben rögzített inflációkövetés miatt nincs lehetőség a fizetések mozgatására, és a kirúgás lenne az egyetlen opció” – mutatott rá Virovácz Péter. Hozzátette:

Az inflációkövetés másik kockázata, hogy nem változnak a reálbérek, azaz a fogyasztás bővülésére sem lehet számítani.

Széles körben nem hallott ilyen megállapodásokról Karácsony Zoltán, a HR Portal álláspiaci szakértője sem. A szakember megjegyezte, a kkv-szektorban a legtöbb esetben nincs tudatos bértervezés, az emelések esetlegesen történnek, ennek pedig az a következménye, hogy nem tudnak alkalmazkodni a mostani erős inflációs környezethez.

(Kiemelt kép: Iglódi Anita gépkezelő munka közben, a debreceni GLOBUS Konzervipari Zrt gyárában. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor)

Tegnap 19:04

A sekély és melegedő élővíz nagyon hamar oxigénhiányhoz és így katasztrófához vezethet a halállomány területén, és úgy tűnik, már a lehalászás sem százszázalékos megoldást, a baj igen nagy.

Tegnap 18:35

A BRFK részletes választ küldött szerkesztőségünknek azzal kapcsolatban, mi is pontosan a sorsa a Szabó Bálint szegedi ügyvéd által belengetett budapesti gazdatüntetésnek. A rendőrség információi szerint a kért útvonalra már korábban bejelentett rendezvények miatt augusztus 20-ára nem kaptak területfoglalási engedélyt, de a tüntetést megtarthatják, csak éppen a belvárosba nem mehetnek be.