Lantos Csaba: 2029-2030-ban jöhetnek Magyarországra a moduláris atomreaktorok

Az energiaügyi miniszter nem akart egyértelműen nyilatkozni azzal kapcsolatban, hogy terveznek-e 6-7 év múlva is orosz gyártású technológiát vásárolni.

2023. június 26., 14:28

Szerző:

Európában még nincs meg az engedélyezési kultúrája, így csak 2029-2030 környékén épülhetnek majd Magyarországon a kisebb, moduláris atomreaktorok – jelentette ki Lantos Csaba energiaügyi miniszter a Világgazdaságnak. 

„Ezek legfeljebb 300 megawattosak lesznek. Összehasonlításképpen a paksi atomerőmű négy, egyenként 500 megawattos blokkból áll, Paks II. kétszer 1200 megawattos lesz. Már sok terv készült az SMR-ekre, de csak egy működik, a kínai Hainanban” – írja a Hvg. 

Lantos újságírói kérdésre, hogy az újabb atomerőmű lehet-e orosz gyártmány is csak annyit válaszolt, hogy minden lehetőséget meg kell vizsgálni.

A románok egy amerikai vállalattal már leszerződtek egy hasonló blokk megépítésére. Jelentős különbség a politikus szerint a már meglévő és a moduláris reaktorok között, hogy az utóbbiak szabvány szerint készülnek, így olcsóbbak lehetnek lényegesen, mint a régi, egyedi gyártású erőművek. Mivel kisebbek, kisebb hozamú folyó mellé is telepíthetők lesznek, vagy épülhet hozzájuk hűtőtorony is.

(Kiemelt képünkön: Lantos Csaba energiaügyi miniszter. Fotó: MTI/Balogh Zoltán)