Kötelezővé tette a laktanyai fegyverviselést a vezérkari főnök

Böröndi Gábor szerint az orvos sztetoszkópot, a tanár tankönyveket, a katona pedig fegyvert használ, így munkaidőben minden katonának fegyvert kell viselnie.

2023. június 8., 13:16

Szerző:

Az új vezérkari főnök egyik első intézkedése az volt, hogy kötelezővé tette a laktanyai fegyverviselést. Május 5-én nevezte ki Novák Katalin köztársasági elnök a Honvéd Vezérkar főnökévé Böröndi Gábort. 

Ha a katonák elé értelmes célokat tűzünk ki, akkor látszik rajtuk, hogy igazán elkötelezettek és magas szinten hajtják végre feladataikat – mondta Böröndi Gábor a honvedelem.hu-nak adott interjújában. 

„ A törzsgyakorlás eredményeképpen már világosan látjuk, hogy még milyen haderőfejlesztési célokat kell a már meglévő képességeink mellé rendelni, amelyek által még ütőképesebbé válik a honvédség. Gondolok itt például a drónképesség-fejlesztésre vagy éppen a mélységi tűzcsapások jelentőségére. Ezek fontosságát egyébként az orosz-ukrán háború is bizonyítja” - foglalta össze a vezérkari főnök.

A Honvéd Vezérkar főnökeként ugyancsak az egyik első intézkedése volt Böröndi Gábornak, hogy a katonáknak viselniük kell a fegyvereiket a laktanyákban.

Kinevezésem utáni második fő célkitűzésem az volt – mondta Böröndi, hogy minden katona legyen katona, és ennek a fegyver a legjobb kifejező eszköze. Az orvos sztetoszkópot, a tanár tankönyveket, a katona pedig fegyvert használ – nyilatkozta, majd hozzátette: ezért döntöttem úgy, hogy munkaidőben minden katona köteles a fegyverét magánál tartani, emellett pedig gyakorolni annak szét- és összeszerelését. 

(Fotó: MTI/Krizsán Csaba)