Lakner Zoltán: Kikérem magamnak, hogy a pedofilokkal vegyenek egy kalap alá

A politikai elemző nem bízik a Jobbik ígéretében.

2021. június 15., 14:07

Szerző:

A pedofiltörvény célja az volt, hogy felhergeljék a közvéleményt és nehéz helyzetbe hozzák az ellenzéket – mondta Lakner Zoltán politikai elemző, a Jelen hetilap főszerkesztője a 168 oldalán futó KeljfelJancsi című műsorban. 

A politikai elemző szerint a pedofiltörvénybe kettő, olyan egymással párhuzamba nem állítható dolgot hoztak össze, amelyek közül az egyik egy bűncselekmény, a másik pedig nem. A Fidesz pedig ahhoz kér támogatást, hogy a kettőt együtt ítéljék el – mondta Lakner Zoltán. Hozzátette: a másik probléma az, hogy a pedofíliáról szóló részben nincs semmi, ami a megelőzést és az áldozatok segítéséről, vagy a jelzőrendszer megerősítéséről szólna. A Jelen főszerkesztője kifejtette, a pedofilok büntetésének szigorításával mindenki egyetért, de semmi nem történik annak érdekében, hogy kevesebb legyen az ilyen eset.

„Miközben gyermekvédelmi intézkedésnek nevezik ezt a jogszabályt, valójában azokat a gyerekeket büntetik, akik felvállalják a másságukat”

– jelentette ki Lakner Zoltán, hozzátéve, hogy a törvény értelmében felvilágosító programokat sem lehetne tartani a tinédzserek körében, amely által nőhet a kiszolgáltatottság-érzésük.

A Republikon Intézet kutatása szerint Magyarországon és Lengyelországban az emberek 95, illetve 96 százaléka véli úgy, hogy a kormány nem megfelelő módon reagál az LMBTQI emberek biztonsággal kapcsolatos igényeire. A Háttér Társaság 2017-es országos iskolai környezetkutatása szerint az LMBTQI fiatalok felével fordult már elő, hogy a szexuális irányultsága miatt nem érezte magát biztonságban az iskolában, és csaknem kétharmadukat már bántalmazták verbálisan, 17 százalékukat pedig fizikailag is. Lakner Zoltán szerint nem kizárt, hogy a törvény hatására növekedhet ez a szám.

Az elemző úgy véli, ez a téma azonban nem lesz olyan jövedelmező a Fidesznek, mint a menekültkérdés volt, ugyanis a menekültekkel szemben a melegek ebben a társadalomban élnek. „Míg a kvótakérdésben 3 millióan vettek részt a népszavazáson, addig ebben az esetben nincs ennyi támogatója a Fidesznek” – jelentette ki, hangsúlyozván, hogy melegként kikéri magának azt, hogy a pedofilokkal vegyék egy kalap alá. 

A politikai elemző megjegyezte, nem véletlenül volt kétlépcsős módon felépítve ez a tervezet, ugyanis „az apa férfi, az anya nő” alkotmánymódosítást ezzel a csomaggal vezetné át a kormány a családvédelmi törvényen. Álláspontja szerint a törvény célja az, hogy felhergeljék a közvéleményt, és nehéz helyzetbe hozzák az ellenzéket – ami láthatóan sikerült is. Azt is elmondta, hogy ez a törvény az Oroszországban 2013-ban elfogadott propaganda-törvény sajátos változata, ami ellehetetleníti a melegségről szóló tudományos párbeszédet, és felvilágosító munkát is.

Lakner Zoltán kifejtette, hogy az érzékenyítő programoktól nem a melegek lesznek többen, hanem azok, akik megértik a helyzetüket. Ennek ellehetetlenítése már olyan diszkrimináció, ami ellen a szakmának is fel kellene lépnie. A törvény elfogadásában Lakner az ellenzék szerepére is kitért. Elmondása szerint az emberi méltóság tiszteletben tartását veszélyezteti ez a törvény, és azokat az alapértékeket érinti, amelyek érvényesítése miatt akar kormányváltást az ellenzék. Mégsem tudnak határozott álláspontot kialakítani – tette hozzá. 

Az ellenzéki pártok bojkottjával egyetért, míg a Jobbik azon érvelését, miszerint megszavazzák a jogszabályt, és majd a kormányváltás után kiveszik az igazságtalan részeket, úgy kommentálta a politikai elemző, hogy ha most találnak érvet arra, hogy összemossák a melegek és a pedofilok kérdését, akkor egy év múlva is fognak. „Óriásit téved az, aki azt gondolja, hogy ez a melegekkel megúszható, mindenki sorra kerülhet. Ha bizonyos csoportok nem kapnak védelmet, és nem állunk ki mellettük, akkor nem fog bizalom keletkezni” – mondta Lakner Zoltán.

(Kiemelt kép: Pesti Hírlap archív)

18:28

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.