L. Simon: Nincs ingyenes mozi és színház sem, miért kéne ingyenes múzeum?

A miniszteri biztos szerint a vidéki múzeumok látogatottsága rendre alulmúlja a fővárosi intézményekét, ezért is jó koncepció a kormány részéről a Természettudományi Múzeum Debrecenbe költözése.

2021. május 4., 10:15

Szerző:

Abban bízom, hogy a 2022-es választások eredményétől függetlenül célba érhet a Nemzeti Múzeum és a Természettudományi Múzeum integrálásának terve – jelentette ki L. Simon László, fideszes országgyűlési képviselő a 168 oldalán futó KeljfelJancsi című műsorban.

Április 27-én adta át a Magyar Hollywood Tanács, az Adolph Zukor-díjat, amelyet azok érdemelhetik ki, akiknek a munkássága a magyar filmművészet múltjának és jelenének hírnevét erősíti. A díjakat idén Bodrogi Gyula és Romwalter Béla mellett L. Simon László is megkapta, akinek leginkább kultúrairányító, kultúraszervező szerepét szerették volna ezzel elismerni.

A miniszteri biztos beszélt a Természettudományi Múzeum elköltözéséről is, amelynek szerinte még nincs pontos időpontja. L. Simon László az elmúlt napokban is egyeztetéseket folytatott az intézmény főigazgatójával arról, hogy a kiállítási daraboknak mekkora része költözhet át Debrecenbe. Emellett kijelentette: elkészült a költözés lehetőségét feldolgozó tanulmány, amelyet a kormány rendelt meg – ebben hatástanulmány is szerepel, aminek segítségével később döntenek majd arról, mi megy Debrecenbe, és mi az, ami marad a fővárosban.

Hangsúlyozta: fontos, hogy vidéken is legyenek olyan intézmények, amelyeket sokan látogatnak, különösen azért, mert a vidéki múzeumok látogatottsága alulmúlja a fővárosi intézményekét. Kiemelte: a Fővárosi Állat- és Növénykert látogatottságát meg sem közelíti egy múzeum sem. Felsorolásában megemlítette, hogy a Szépművészeti Múzeum egy sikeres évben 500 ezres látogatottságot tud elérni, míg vidéken csak a Nyíregyházi Állatkert tud hasonló számokat hozni, az egri Dobó István Vármúzeum pedig jó esetben 400 ezer látogatóval büszkélkedhet. Ezt követően hatalmas a szakadék – mondta L. Simon. 

Álláspontja szerint ebbe a térbe egy új állami intézménnyel belépni kifejezetten jó koncepció, emiatt is van napirenden egy esetleges integráció a Nemzeti Múzeum és Természettudományi Múzeum között. L. Simon elmondása szerint az elmúlt napokban elkezdte végigjárni azokat az állami tulajdonban lévő ingatlanokat, amelyek múzeumi raktározás céljára, időszaki kiállítások megtartására alkalmasak lehetnek. Kiemelte: a debreceni múzeum épülete a következő kormányzati ciklus közepére, második felére lehet meg, majd hangsúlyozta: bízik abban, hogy a 2022-es választások eredményétől függetlenül célba érhet a múzeumok strukturális átalakítása. 

A fideszes országgyűlési képviselő szerint a kontinensen Magyarország adja a legtöbb kedvezményt a múzeumokban, ezzel pedig probléma van. Kiemelte: nem ért egyet a múzeumok látogatási kedvezményeivel, főleg nem a járvány múzeumokra gyakorolt hatását figyelembe véve. Hozzátette: javaslattételi lehetősége van kormánybiztosként, és ezt meg is fogja tenni. 

Elmondása szerint még a szocialisták kormányzása alatt vezették be az állandó kiállítások ingyenességét, azonban mint kiderült, sem az ingyenesség, sem pedig a fizetősség nincs komolyabb hatással a látogatási számokra. Véleménye szerint a kulturális területen létrehozott értékek devalválódásához hozzátesz, ha ingyenesen adnak jegyeket, a múzeumi belépők esetében pedig plusz pénzügyi teher kerülne az intézményekre, ugyanis az ingyenes jegy után is meg kell fizetni az áfát az érvényben lévő jogszabály szerint. Nincs ingyenes mozi, színház, miért kéne ingyenes múzeum? – tette fel a kérdést L. Simon László.

(Kiemelt kép: MTI | Balogh Zoltán)

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.