L. Simon László immár hivatalosan is a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója

Hétfőn vette át kinevezését Kásler Miklós minisztertől.

2021. augusztus 30., 21:03

Szerző:

L. Simon László, ahogy korábban írtuk még idén júliusban nyújtotta be pályázatát a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatói posztjára. Előtte már az intézmény miniszteri biztosi pozícióját is betöltötte, a Magyar Nemzeti Múzeum megújításáért és a múzeumi integrációért lett felelős április 15-étől. L. Simon László a Facebook-oldalán jelentette be, hogy pályázata győzött és 2021 júliusának végétől ő lesz a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója. Hétfőn át is vette kinevezését a Várkert bazárban Kásler Miklóstól. 

Kásler Miklós a kinevezés alkalmából egy Aba Sámuelt ábrázoló Zsolnay-mázas porcelánt is átadott a Fidesz volt országgyűlési képviselőjének. L.. Simon László politikusi pályafutását a Magyar Nemzeti Múzeum igazgatói posztja miatt befejezi. Az új pozíció ugyanis teljes mértékben összeférhetetlen azzal, hogy a Fidesz országgyűlési képviselője legyen. A kormánypártnak majd új képviselőt kell jelölnie a helyére, nagy valószínűséggel kormánybiztosi pozícióját azonban megtarthatja. 

L. Simon László még pályázatában jelezte, hogy megválasztása esetén olyan kiállításokat láthat a közönség majd a Nemzeti Múzeumban, mint például a „Népvándorlástól a migrációig” vagy „A pestistől a covidig, illetve a járványok társadalmi, gazdasági és pszichikai hatásai”. Tervei között szerepel, hogy rendezze a közgyűjteményi dolgozók bérét és életpályamodellt vezessen be. Főigazgatóként legfőbb feladatának azt tartja, hogy új korszakot nyisson a múzeum életében, szem előtt tartva az Orbán-kormány emlékezetpolitikai célkitűzéseit.

(Kiemelt kép: Budapest, Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere mutatja az ajándékozási oklevelet, amelyet átadott L. Simon Lászlónak, a Magyar Nemzeti Múzeum új, kinevezett főigazgatójának a Nemzeti Múzeum ünnepélyes állománygyűlésén, a Várkert Bazárban 2021. augusztus 30-án. Fotó:Máthé Zoltán / MTI)

21:31

A korábbi kerek évfordulókhoz képest szerényebb külsőségek közepette volt kénytelen ünnepelni a 70. születésnapját az orosz elnök. A Blikk úgy tudja, hogy – a korábbi évekkel ellentétben – Orbán Viktor és a hivatalban lévő köztársasági elnök sem köszöntötte fel az orosz elnököt.

19:41

Helyi népszavazást kezdeményez az LMP a Debrecenbe tervezett kínai akkumulátorgyárról, mivel attól tart, hogy annak jelentős vízfelhasználása felgyorsítja a város kiszáradását – jelentette be Murguly Mátyás, a párt helyi politikusa pénteken sajtótájékoztatón.

Október 18-án 11 órakor kísérik utolsó útjára Szakcsi Lakatos Bélát, a magyar dzsessz kiemelkedő alakját. Az október 2-án 80. életévében elhunyt Kossuth- és Liszt-díjas zongoraművésztől, a nemzet művészétől a Fiumei úti sírkert 41-es művészparcellájában vesznek végső búcsút.