Kúria: Jogszerűen sztrájkoltak az SZFE oktatói

A dolgozók nemcsak az alacsony bér vagy a rossz munkakörülmények ellen sztrájkolhatnak, hanem abban az esetben is, ha egy felsőoktatási intézmény önállósága kerül veszélybe.

2021. április 26., 09:04

Szerző:

A Kúria szerint is jogszerű volt az SZFE tanárai által tavaly szeptemberben kezdeményezett sztrájk – olvasható a tanárok jogi képviselőjét delegáló Ügyvédekkel a Demokratikus Jogállamért Egyesület (ÜDE) közleményében.

Ezzel a Kúria megerősítette azt, amit az ügyben korábban eljárt Fővárosi Ítélőtábla kétszer is megállapított. A végzésben elismerik, hogy a dolgozók nemcsak az alacsony bér vagy a rossz munkakörülmények ellen sztrájkolhatnak, hanem abban az esetben is, ha egy felsőoktatási intézmény önállósága kerül veszélybe, így az SZFE-s tanárok 8 pontban megfogalmazott követelésének mindegyike megállja a helyét. 

Az ügy akkor kezdődött, amikor a Színház- és Filmművészeti Egyetem modellváltása ellen tiltakozó tanárok tavaly szeptemberben, néhány nappal a hallgatói egyetemfoglalás után sztrájkbizottságot hoztak létre és egyeztetést kezdeményeztek a fenntartóval. Tekintettel arra, hogy senki nem ült le velük tárgyalni, a sztrájkbizottság szeptember 24-én néhány órás figyelmeztető sztrájkot tartott, majd október 1-től általános sztrájkba fogtak. Az egyetem és az azt fenntartó alapítvány ugyanakkor már szeptember 29-én kezdeményezte, hogy a Fővárosi Törvényszék jogellenesnek nyilvánítsa a tanárok sztrájkját, ezt sikerült is elérniük.

A sztrájkolók ugyanakkor megfellebbezték a Fővárosi Törvényszék végzését. Az ügyben másodfokon a Fővárosi Ítélőtábla a fellebbezésnek helyt adva elutasította az SZFE és az Alapítvány kérelmét, majd részben új eljárás lefolytatására utasította a törvényszéket. A megismételt eljárás során a törvényszék és az ítélőtábla egyaránt megállapította, hogy a sztrájk ezen pontok vonatkozásában sem jogellenes. A kérelmezők által benyújtott felülvizsgálat sem vezetett eredményre, ugyanis a Kúria hatályában fenntartotta az ítélőtábla végzését, a sztrájk jogszerűségéhez tehát nem férhetett kétség.

(Kiemelt kép: Fotó: 168.hu | Merész Márton)

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.