Külügyi államtitkár: Magyarország nem a holdon van

2019. január 3., 14:15

Szerző:

– Magyarország nem a Holdon van, hanem Közép-Európában, így a különböző irányokból érkező befolyásolási kísérletek nem meglepőek. Az illetékes szervek feladata, hogy ezek ellen fellépjen.

Ezzel a frappánsnak szánt „válasszal" állt elő Menczer Tamás. A Külgazdasági és Külügyminisztérium „tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára a Ungár Péter LMP-s képviselő írásbeli kérdésére reagált így. Pedig Ungár arra emlékeztette eredetileg Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert, hogy az Európai Bizottság szerint a közösségi média platformoknak, mint a Facebooknak, a Twitternek és a Google-nak többet kell tennie annak érdekében, hogy hatékonyan lépjenek fel az orosz trollhadsereg ellen a májusi európai választásokon.

Menczer Tamás, Szijjártó Péter szóvivője és államtitkára
Fotó: MTI/KKM

– Kérem, Miniszter Urat, szíveskedjen tájékoztatni, hogy ezzel kapcsolatban mi a kormány álláspontja, illetve azokról a lépésekről, amiket a magyar kormány tesz az orosz trollhadsereg ellen – írta Ungár.

Ehhez képest Menczer Tamás nem tudott érdemi kormányzati védelmi intézkedésekről beszámolni. Sőt, mintha lenne mit titkolni.

Miközben köztudott: bár az álhírek politikai célú alkalmazása évezredek óta ismert jelenség, a szakértők egyetértenek abban, hogy a közösségi média térnyerése cezúrát jelent, a hamis konteók gyártása és térhódítása a korábbiakhoz képest új szintre lépett. Radikálisan átalakultak a médiafogyasztási szokások, a közösségi oldalakról érkezve megnőtt az információs piacra újonnan belépők száma, ezzel együtt viszont jelentősen csökkent a kritikai médiaműveltséggel rendelkezők aránya. Egyre kevesebben törekszenek arra, hogy több forrásból tájékozódjanak, részben kényelemből, részben anyagi okokból. Ez a változás kiváló táptalajt biztosít a hamis hírek elburjánzásának, az ezzel kapcsolatos lehetőségeket pedig az elsők között ismerte fel a politikai elit.

Nemrég például kiderült: az oxfordi egyetemen 2016-ban indult és a tervek szerint 2020-ig tart a Computational Propaganda projekt eredményei szerint a magyarországi szervezett közösségi média manipuláció 2010-ig nyúlik vissza, és egyedül a kormány csinálja nagyban. Se pártoknál, se politikusoknál, se civil szervezeteknél, se ilyesmivel foglalkozó privát cégeknél nem találták nyomát.

A jelentésben azt írják, hogy a magyarországi internetes manipulációt 2013–2014-ig az orosz befolyás jellemezte, orosz kötődésű weboldalak és Facebook-csoportok voltak a fő forrásai. Később ezek visszahúzódtak, a helyüket pedig átvette a hazai fejlesztésű álhírterjesztő birodalom, ami a kormánybarát médiával szoros szimbiózisban működik.

A propaganda direkt orosz irányítás nélkül is jellemzően a Kreml narratíváját tolmácsolja, legyen szó a menekültválság kapcsán az indulatok szításáról, nyugatellenességről vagy éppen Soros György démonizálásáról – állítja az oxfordi kutatók tanulmánya.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.