Különleges államközi kapcsolatokról beszélt az MTI-nek Szijjártó Stuttgartból, ahol a tartományi miniszterelnök látni sem akarta őt

2019. március 1., 16:35

Szerző:

Sokkal több a közös pont Magyarország és a németországi Baden-Württemberg tartomány kapcsolatában, mint az olyan ügy, amelyben esetleg nincs egyetértés – mondta az MTI-nek Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Stuttgartban.

A miniszter telefonon adott nyilatkozatában elmondta, hogy a tartományt a Zöldekkel kormányzó Kereszténydemokrata Unió (CDU) törvényhozási (Landtag-) frakciójának vezetőjével, Wolfgang Reinharttal folytatott megbeszélésén megállapították, hogy a magyarok és németek kapcsolata különleges, a magyar-baden-württembergi kapcsolat pedig a mély történelmi hagyományok és örökség révén ezen belül még különlegesebb.

Mint mondta, a német-magyar kapcsolatrendszerben nagyon sok minden köt minket össze a gazdaság, a kultúra, az emberek közötti kapcsolatok területén, és sokkal több dolog közös, mint amiben adott esetben nem értünk egyet.

Törvényszerű, hogy vannak olyan kérdések, amelyeket másként látunk, de ez természetes, hiszen máshonnan nézzük a világot – mondta.

Kétségtelen, hogy ilyen kérdés a migráció kérdése, amelyben mi világossá tettük, hogy Magyarország semmilyen módon nem kíván bevándorlóországgá válni, minden áron megvédi a határait és mindent megtesz annak érdekében, hogy az európai parlamenti (EP-) választások után az EP-ben is Magyarország érdekeinek megfelelően migrációellenes többség jöjjön létre – tette hozzá Szijjártó Péter.

A külügyminiszter Stuttgartban mindenekelőtt a tartomány miniszterelnökével találkozott volna. A zöldpárti Winfried Kretschmann azonban személyesen jelentette be, hogy lemondta a megbeszélést a Jean-Claude Juncker ellen folytatott magyar plakátkampány miatt. Szijjártó erre úgy reagált, hogy nem bánja, hogy így alakult, mivel szerinte Kretschmann szélsőségesen elfogult, bevándorláspárti politikus. Az MTI ebben a beszámolóban erre nem tért ki.