Külföldön viszik, mint a cukrot a magyar slágerzöldséget
Az Európai Unió éves össztermésének közel felét Magyarországról biztosítják.
A húsvét közeledtével elengedhetetlen a sonka és a tojás mellé a kiváló minőségű hazai torma, ami Európában is hódít
2022-ben közel 1194 hektár területen folyt tormatermelés, a betakarítási munkálatok októbertől egészen a következő ültetési szezon kezdetéig, azaz márciusig is eltartanak. A legfrissebb adatok alapján az előző szezonban több mint 10 ezer tonna torma termett idehaza – ez az uniós össztermés mintegy fele.
A hazánkban termelt tormát 80-90%-ban exportáljuk, többek közt Németországba, Lengyelországba, az Egyesült Királyságba és Csehországba,
Az agrarszektor.hu beszámol arról is, hogy bár a torma hazánkban őshonos növény, főbb termesztőkörzetei korábban Hajdú-Bihar vármegyében, Kiskunfélegyháza, illetve Budapest környékén voltak, mára azonban szinte egyetlen termesztőkörzete maradt.
A Hajdúsági Torma 2008 óta oltalom alatt álló eredetmegjelöléses (OEM) termék, melyet 2021-ben Hungarikummá is nyilvánítottak. Ma már a Hajdúságban található a hazai termőterület 96 százaléka. A termelők a következő évi szaporítóanyagot is maguk állítják elő.
(Kiemelt kép: illusztráció - frissen vágott torma. Fotó: Nemzeti Agrárgazdasági Kamara)