Krizsó Szilviát is utolérte a narancshenger

Megszűnik A szólás szabadsága, eltűnik az MTV képernyőjéről Krizsó Szilvia, jön az ex-KDNP-szóvivő Halász Zsuzsa és Siklósi Beatrix. Tényleg meglepődtek?

2010. július 1., 15:52

Szerző:

Megszűnik A szólás szabadsága és eltűnik a képernyőről Krizsó Szilvia, értesült a Kreatív.hu. A lap úgy tudja, a nyári szünet után Halász Zsuzsa volt híradós műsorvezető, a KDNP korábbi szóvivője indít új műsort a közszolgálati csatornán.

Az épp szabadságon lévő Krizsó Szilvia a Kreatívnak annyit mondott: nem tud a változásról, ő úgy értesült, a műsor csak szokásos nyári szünetét tölti. A szaklap értesüléseit az index tévés forrásai is megerősítették.

Halász Zsuzsa a legutóbbi időkig a kereszténydemokraták pártszóvivője volt, de a Kreatív tudomása szerint már nem dolgozik náluk. 2000-től a Siklósi Beatrix nevével fémjelzett Hét műsorvezetője volt. Az Index idéz egy, az ORTT megbízásából készült tanulmányt, amely a Hét közszolgálatiságát elemzi. Eszerint „Halász Zsuzsa habitusának és metakommunikációjának egésze, időnként kioktató, helyenként (kormányoldali interjúalanyok felé) stréberkedő, máskor nem ritkán fegyelmezően, sőt fenyegetően ható pattogó stílusa, néha kissé már túlságosan is sok igyekezetet és nem kevés agresszivitást tükrözött.”

Magáról a műsorról is szót ejtett az elemzés: „A Hét ugyan általában – de a vizsgált időszakra eső panaszbizottsági határozatból és helyreigazításból ítélve nem mindig – tartózkodik attól, hogy nyíltan megsértse a tájékoztatásra vonatkozó törvényi előírásokat, ennek ellenére szembetűnő és letagadhatatlan, adásaiban politikailag erősen elfogult, kiegyensúlyozatlan és torzító a polgári kormány és a kormányoldal javára és a baloldali ellenzék rovására. Bár a tényszerűsége is gyakran megkérdőjelezhető, elsősorban az kifogásolható, hogy átlátszó manipulatív technikákkal, a tényinformációk célzatos csoportosításával, a megszólalók szelektálásával, csúsztatásokkal, szövegeknek eredeti kontextusokból való torzító kiragadásával, burkolt célozgatásokkal, sugalmazásokkal és hasonló eszközökkel operál."

Az Index közli a Krizsó eltávolítását firtató kérdésre érkezett MTV-s választ is:
„Krizsó Szilvia Pulitzer Emlékdíjjal, Prima Primissima-díjjal, a Kamera Hungária fesztivál díjával és számos más szakmai kitüntetéssel elismert televíziós újságíró, az MTV egyik legfontosabb műsorvezetője.

A szólás szabadsága nyáron nem jelentkezik. Ennek az az oka, hogy minden évben nyári szünetet tart a produkció. A döntésben az is szerepet játszott, hogy egyébként a drasztikus költségvetési elvonás miatt minden téren takarékosságra kényszerül a televízió.

Az idén nyáron a sporté a főszerep a képernyőn, egymást érik a sportközvetítések: az egy hónapi tartó labdarúgó-világbajnokságon kívül az MTV adja például a debreceni Öttusa-világbajnokságot, a budapesti úszó Európa-bajnokságot, a poznani kajak-kenu világbajnokságot, illetve a zágrábi férfi vízilabda Európa-bajnokságot.

A politika és a közélet témái változatlanul a naponta ötször jelentkező Híradóban, a naponta 190 percnyi Ma Reggelben, illetve hétköznaponként a 25 perces Estében jelennek meg. Ezek a műsorok - ha csak az m1 csatornát tekintjük - hetente több mint 1800 percnyi, vagyis több mint 30 órányi műsoridőben mutatják be az eseményeket, illetve elemzik azok hátterét. Természetesen az m2 műsorkínálatában is szerepel a Ma Reggel, valamint a Híradó. Az m2 ezen felül rendszeresen közvetíti a Parlament üléseit az Országházból.

A nyári műsorrend a terveknek megfelelően alakul, az őszi műsorrend kidolgozása viszont még folyamatban van. Erről természetesen – ahogy minden évben és minden évszakban – bőséges tájékoztatást fog adni az MTV.”

Nem A szólás szabadságának eltűnése az egyetlen változás az MTV háza táján. Szenes Andrea már visszatért a közszolgálati csatornához, és Siklósi Beatrix feltűnése is várható. 2010 május 26-án a Legfelsőbb Bíróság jogerős ítéletében kimondta: jogellenes volt az, ahogy az MTV akkori vezetése 2004 novemberében rendkívüli felmondással megszüntette Siklósi munkaviszonyát. A döntés értelmében az MTV-nek az azóta eltelt időre vonatkozó munkabérét kamatokkal együtt kell kifizetnie a volt munkatársnak, akinek a kártérítés összegét is megítélte az LB. Az MTV akkori elnöke, Rudi Zoltán azért bocsátotta el Siklósi Beatrixot, mert szerinte a szerkesztő szerződésszegést követett el, amit azonban a bíróság nem látott megalapozottnak.

A Kreatív Siklósi visszahelyezésével kapcsolatban azt a választ kapta az MTV-től, hogy mivel még nem kapták kézhez az írásba foglalt ítéletet, a továbbiakról annak ismeretében lehet csak döntést hozni.

A lap említi, hogy az csatornánál legutóbb június elején jelentettek be változásokat a vezetőségben, de piaci pletykák szerint az önkormányzati választások és a Fidesz által őszre ígért új médiatörvény elfogadása után ismét nagy mozgások várhatóak. Az ugyanakkor kérdéses, hogy ha ez elbocsátásokkal járna, annak költségeit miből fedeznék.

Noha egyesek számára úgy tűnhet, hogy Orbán Viktor békemissziót folytat, a miniszterelnök spontán utazásaival nem okoz osztatlan sikert a diplomácia világában.