Kreatív magyar mutyik: negyedmilliárdos strand raklapokból Nyékládházán, falra nyíló kapu Szolnokon

Hadházy Ákos és a Kétfarkú Kutya Párt kreatív megoldásokat talált a közpénzek és az EU-s források felhasználására.

2021. június 30., 10:56

Szerző:

Nyugágyak helyett lefestetlen raklapok a tóparton, bringapálya helyett fakapu, sufni és egy kis fahíd - csak néhány eset azok közül a korrupciógyanús ügyek közül, amiket Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő tárt fel az elmúlt napokban. A hazai korrupció elleni fellépés élharcosa égbekiáltó visszaélésekről számolt be a Facebook-oldalán. A kormányzati, önkormányzati és uniós támogatásokkal való visszaélések egészen kreatív megoldásokat eredményeztek, legalábbis a képviselő által bemutatott képek és tervek szerint. 

Bringapálya falécekből

Hajdúhadházon például bringapark helyett „egy maximum húsz négyzetméteres sufnit, két stilizált fakaput, néhány deszkát, farönköt, murvát és egy kis fahidat" helyeztek le, miközben a beruházás keretösszege 31 millió forint volt. A költségeket fele-fele arányban osztotta meg egymás közt a kormány és az önkormányzat. A politikus megjegyezte, annak ellenére, hogy a családja ebből a faluból származik, lehetetlen kideríteni, hogy az „alsóhangon 20 milliós felár kinek a zsebében landolt."

Fizetős strand raklapokból, negyedmilliárdért 

Nyékládházán még ennél is furcsább „fejlesztéseket" fedezett fel a független képviselő. A 100 millió forint EU-s támogatásból készített strandon ugyanis a pályázatban szereplő kerti bútorok, nyugágyak helyett néhány lefestetlen raklapot helyeztek le a Nyéki strand partjához. Az öltözőnek, pénztárnak és értékmegőrzőnek szánt egységeket pedig konténerekben helyezték el. Hadházy Ákos továbbá arra is felhívta a figyelmet, hogy az eddig ingyenesen használható partszakaszt körbekerítették, így a strandolni vágyók ezentúl csak ezer forintos díj fejében vehetik igénybe a partot.

A képviselő becslései szerint a beruházást a feléből is meg lehetett volna oldani. Helyi látogatása során pedig arra is figyelmes lett, hogy a strand mellé egy szabadidőparknak nevezett területet is elhelyeztek, amelynek költsége 150 millió forint volt. A beruházás részeként egy műanyag kosárpályát, egy homokos röplabdapályát, 30 lámpaoszlopot és három konténert helyeztek el. A két beruházás összesen tehát összesen negyedmilliárd forintot emésztett fel.

A semmibe nyíló kapu

Az igazi mutyibombát viszont a Magyar Kétfarkú Kutya Párt Jász-Nagykun Szolnok megyei szervezete dobta le a hétvégén. Szolnokon az Ormos Imre parknál ugyanis felhúztak egy betonfalat, ám az uniós pályázat alapján ehhez egy kapu is párosult. Ezt azonban a szomszédos lakóparkban élők nem szerették volna. Végül úgy határoztak, hogy a betonfalra helyezik rá a kaput, ami a NHSZ Szolnok Közhasznú Nonprofit Kft. vezetője szerint így már megfelelt az Uniónak. Hogy valami funkciója is legyen a kapunak, elnevezték lakatfalnak – igaz lakatokat még nem helyeztek el rajta –, az MKKP ezután ablakokkal és lábtörlővel is kidíszítette a helyi látványosságot.

 (Kiemelt kép: Hadházy Ákos Facebook-oldala)

 

 

 

 

17:55

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

15:25

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.