Kiderült, mennyire védenek a hazánkban használt vakcinák

Kásler Miklós és Müller Cecília közösen publikáltak.

2021. november 25., 18:59

Szerző:

Megjelent egy magyar tanulmány, amelynek szerzői közt Kásler Miklós és Müller Cecília is feltűnik, de ami még ennél is fontosabb: vakcinatípusokra lebontva olvashatjuk el, mennyire hatásosak a vakcinák a koronavírussal való megfertőződés és a halálozás ellen. A Telex által bemutatott tanulmány egy neves nemzetközi szaklapban, a Clinical Microbiology and Infectionben jelent meg, az NNK adatai alapján.

A tanulmány 3,7 millió oltott segítségével készült el, akik közül mindenki legalább egy hete megkapta a második oltását. A 24.hu arról ír, hogy a vakcinák hatékonyságát úgy állapították meg, hogy az oltottak körében regisztrált fertőzéseket és haláleseteket összevetették az oltatlan kontrollcsoportéval. Ebből az derült ki, hogy a teljesen beoltottak körében a megfertőződés elleni védelem a vakcinától függően 68,7-88,7 százalék, míg a halálozás elleni védelem 87,8-97,5 százalék.

A 16-44 évesek körében senki nem halt meg teljesen oltottan a vizsgált időszakban.

A kutatás alapján a legjobb eredményeket a halálozás és a megfertőződés elleni védelem terén egyaránt a Moderna és a Szputnyik vakcinája hozza, igaz, szorosan harmadikként ott van a Pfizer-oltás is. A Moderna oltóanyagát azonban jóval kevesebben kapták meg a második két vakcinához mérten. A kínai Sinopharm vakcina esetében viszont kiderült: nem csak hogy a legalacsonyabb fertőzés elleni védelmet produkálja a Magyarországon kérhető vakcinák közül, a 85 év felettieknél csak 43,1 százalékban védett a megfertőződéstől az oltás beadásához közeli időszakban is. A Telex ugyanakkor hangsúlyozta, a tanulmány adatgyűjtése június 10-én véget ért, pedig a járvány újabb hullámának felfutása csak ezt követően kezdődött meg igazán.

(Kiemelt kép: Az asszisztens előkészíti az oltáshoz a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyagot, a Comirnaty-vakcinát a Jósa András Oktatókórházban kialakított oltóponton Nyíregyházán 2021. július 1-jén. Fotó: MTI/Balázs Attila)

10:00

Mától kaphatják meg a jelöltek és jelölőszervezetek a választási irodáktól az ajánlóíveket a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, a nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán induláshoz.

Tegnap 19:41

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegnap 17:55

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.