Közvélemény-kutatásnak álcázott kampányt folytat egy cég a Fidesz mellett, Gémesi Györgyöt is felhívták, hogy szavazna-e Gémesi Györgyre

2019. augusztus 28., 15:23

Szerző:

„Ön kire szavazna inkább az önkormányzati választásokon, ha az alábbiak közül választhatna? Arra a jelöltre, amelyik támogatja Orbán Viktor bevándorlás-politikáját, és megvédi a kerítést, vagy arra a jelöltre, amely Soros György álláspontját támogatja a migráció kérdésében, azaz több bevándorlót engedne be az Unióba, és lebontaná a kerítést?”

– tette fel a kérdést a napokban keszthelyi választóknak az Amygdala Közvélemény-kutató, amely a Szinapszis Kft. tulajdonában működik. A Magyar Hangnak szúrt szemet még januárban, hogy egy telefonos közvélemény-kutatás során egyre furcsább, irányított kérdéseket tettek fel a választóknak, az őszi választások előtt ugyanez a cég a fenti kérdésekhez hasonlókkal kereste fel a lakosságot. A lap szerint

több településen választók ezreit hívhatják fel telefonon, hogy a kérdéseikkel alakítsák az emberek véleményét.

Nehéz lenne érzékletesen körülírni, ezért csak idézzük, hogy a keszthelyieknek, gödöllőieknek és budapestieknek milyen kérdéseket tesznek fel az állítólagos közvélemény-kutatók:

  • Inkább szavazna, vagy inkább nem szavazna Nagy Bálintra (Fidesz), ha tudná róla, hogy megválasztása esetén kiharcolná a kormánynál amire a város [Keszthely] fejlődéséhez szükség van? Ön inkább szavazna, vagy inkább nem szavazna Czuth Zoltán Lászlóra (független), ha tudná róla, hogy megválasztása esetén Gyurcsány Ferencet és a bukott baloldali erőket segítené a hatalomban? Mi az amit ön legkevésbé kedvel Czuth Zoltán Lászlóban?
  • Ön szívesen szavazna Karácsony Gergelyre, ha tudná, hogy bevezetné az ingatlanadót Budapesten? – rögzítette a kérdést a lap egy budapesti olvasója.
  • Gödöllőn a polgármestert, Gémesi Györgyöt is felhívták azzal, hogy Gémesi Györgyre szavazna akkor is ha kiderülne, hogy hűtlen kezelési ügybe keveredett.

Gémesi György a Fideszre utalva a lapnak elmondta, hogy nem kérdés, hogy melyik párt fizeti ezeket a „közvélemény-kutatásokat", ugyanis csak egyetlen pártnak van arra pénze az országban, hogy ilyen méretű munkát finanszírozni tudjon.

A lap munkatársa megkereste a Szinapszist, először magánemberként érdeklődve a válaszai alapján készült kérdőív iránt (elvileg ez kikérhető, mint személyes adat), azonban üzleti titokra hivatkozva ezt megtagadták tőle. Amikor újságírói kérdéseket küldött, hogy mégis ki a cég megbízója és mennyi pénzt fizettek ezért, a Szinapszis szintén megtagadták az adatok kiadását. Márpedig, ha a Fidesz pártalapítványa fizet a munkáért, az közérdekű adat, azt a cégnek ki kell adnia.

Az Átlátszó tavaly írta meg, hogy a cég meglehetősen szépen hasít, 400 millió forint feletti árbevételt jegyeznek. A Magyar Narancs is a "kutatások" nyomába eredt májusban, a nekik beszámoló civileknek az volt a benyomása, hogy inkább irányítani akarták a véleményüket, nem pedig ténylegesen a véleményükre voltak kíváncsiak az Amygdala részéről.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.