Csaknem 186 millió forintért vásárol autókat a Köztársasági Elnöki Hivatal

Csaknem 186 millió forintért vásárol gépjárműveket a Köztársasági Elnöki Hivatal. Összesen 11 autót és egy hétüléses buszt vesznek ennyiből.

2022. december 2., 15:55

Szerző:

Nemcsak az elnöki rezidenciára, de gépjárművekre is sokat költ a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH). A közbeszerzési eljárások dokumentációi szerint elektromos és benzines autók, illetve egy busz is érkezik hamarosan Novák Katalin hivatalához. A beszállító minden esetben a Porsche Hungaria – írta az Átlátszó.

A KEH az elmúlt három hónapban 12 gépjármű vásárlására írt ki tendert, amelyeket a Porsche Hungaria Kereskedelmi Kft. nyert meg összesen nettó 185 768 538 forintért. Az új flotta a következőkből áll majd:

  • 1 db új felső-közép kategóriájú személygépkocsi – nettó 20 708 781 Ft,
  • 1 darab új közép-felső kategóriás terepjáró személygépkocsi – nettó 17 903 742 Ft,
  • 5 darab új középkategóriás, kizárólag elektromos meghajtású személygépkocsi – nettó 92 447 858 Ft,
  • 4 db új alsó-közép kategóriás gépkocsi – nettó 38 162 097 Ft,
  • 1 db 7 üléses tárgyalóbusz – nettó 16 546 060 Ft.

A tenderekben különösebb kritériumokat nem határoztak meg. Többnyire automata váltós, benzines, összkerék meghajtású, ha nem új, akkor keveset futott járművek beszerzését írták elő, egy esetben fekete metál vagy gyöngyház színnel. Az esőérzékelős ablaktörlőért, vagy épp a parkolást segítő rendszerért plusz pontokat kaphattak a jelentkezők.

278 millióért újították fel az elnöki rezidenciát

A renoválás pedig az elnöki hivatal jelentős hányadára, valamint a kert egy részére is kiterjedt. Az óriási parkban elterülő ingatlant idegeneknek megközelíteni is nehéz: az Alkony út és a Béla király út mellett található telket ugyanis sűrű növényzet, valamint a biztonsági szolgálat által megfigyelt magas kerítés veszi körül, így szinte teljesen el van zárva a külvilágtól.

Az elnöki rezidencián a megállapodás alapján egy kisebb sminkszobát is létrehoztak (ennek eszközköltsége 375 ezer forint), valamint kialakítottak egy hangszigetelt zeneszobát is függesztett kazettás álmennyezettel. A szerződés alapján az épület több pontján is megújult a burkolat, a ház mellett pedig a kert egy részét is rendbe tették, építettek például egy kutyakennelt, és elbontották a korábbi játszóteret. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Novák Katalin köztársasági elnök a Cotroceni elnöki palotához érkezik hivatalos bukaresti látogatásán 2022. szeptember 7-én. Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

 

A legmagasabb jövedelmű járásokban is hozzá lehet jutni a legmagasabb támogatáshoz, ha az igénylő keresete alacsony. Akár a 3,8 millió forintot is elérheti a támogatás összege, ha a felújítással sikerül 40 százalék fölé tornászni az energiamegtakarítást.