Közösen indulnak az ellenzéki pártok Egerben, Mirkóczki Ádám a polgármesterjelölt

Szombathely után újabb megyeszékhelyen kötött szövetséget az MSZP, a Jobbik, az LMP, a DK és a Momentum.

2019. március 6., 12:16

Szerző:

Az Egri Ügyek értesülései szerint szerdán sajtótájékoztatón jelentik be, hogy Mirkóczki Ádám, jelenlegi jobbikos országgyűlési képviselő lesz az ellenzék, pontosabban az MSZP, a Jobbik, a DK, az LMP és a Momentum Mozgalom polgármesterjelöltje Egerben. A politikus nem a Jobbik, hanem egy új, nemrég bejegyzett szervezet, az Egységben a Városért Egyesület (EVE) színeiben indul majd.

A portál információi szerint az ellenzéknek arról is sikerült Egerben megállapodnia, hogy a hevesi megyeszékhelyen az EVE zászlója alatt az egyéni választókerületekben is csak egy jelöltet indítanak majd az őszi önkormányzati választásokon. Az MSZP, a Jobbik, a DK, az LMP és a Momentum egri szervezete közötti megállapodás alapján azt a közeljövőben hozzák nyilvánosságra, hogy mely egyéni körzetekben kik lesznek a jelöltjeik, akik között jelenlegi önkormányzati képviselők, a pártok más jelöltjei és függetlenek is vannak. 

Fideszes körökből származó értesülések szerint a kormánypártnál már egy ideje sejtik Mirkóczki indulását, részben ennek is volt köszönhető, hogy helyi fideszes fórumokon az országgyűlési választások után is folytatták a lejárató hadjáratot a politikussal szemben.

Mirkóczki Ádám
Fotó: Youtube

Az egri hírportál szerint a Fidesz minden módszert be fog vetni Mirkóczki Ádám, a most alakult egyesület és jelöltjeik ellen, mert Egerben a kormánypárti győzelem közel sem magától értetődő. Ha a négy és fél évvel ezelőtti önkormányzati választás eredményeit vesszük alapul, akkor Habis László (Fidesz-KDNP) jelenlegi polgármester 38,3 százalékos eredménnyel győzött. Mirkóczki Ádám a szavazatok 26 százalékát szerezte meg, a baloldali összefogás jelöltje, Szalóczi Géza pedig 19,07 százalékon zárt, a többi szavazaton egy független és az LMP jelöltje osztozott. Vagyis az ellenzék együttesen jóval több szavazatot szerzett, mint a kormánypártok.

Az előző választáson 12 egyéni választókerületből 11-et nyert a Fidesz, egyet a független Császár Zoltán. Úgy tudjuk, Császár körzetében nem indít jelöltet az ellenzékieket tömörítő egyesület, a maradék 11-ből pedig több olyan választókerület is van, ahol az előző választáson viszonylag szoros küzdelem volt úgy, hogy a városban a Jobbik és a baloldali ellenzéki jelöltek hasonló százalékos eredményeket értek el.

A 168 Óra is beszámolt róla, hogy a nemrég ellenzéki irányítás alá került Szombathelyen is közös jelöltekkel indulnak az ellenzéki pártok.