Közmunkások tisztítják a diót éhbérért a debreceni milliárdos cégének

2018. január 19., 21:13

Szerző:

Közmunkások tisztítják a diót Magyarország 26. leggazdagabb embere, Szabó Miklós cégének – derítette ki a Célpont.

A Hír TV tényfeltáró műsorának a riportja szerint több Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településen rutinszerű gyakorlat, hogy tisztességesen fizetségért alkalmazott emberek helyett az éhbérért dolgoztatott közmunkások tisztítják a diót a cégek számára. Két ilyen cég, a Szatmárfruct Kft. és a debreceni a Tranzit-Dió Kft. – utóbbinak Szabó Miklós a tulajdonosa – rengeteget pénzt takarított meg azon, hogy önkormányzatoknak adta ki a munkát.

Fotó: Hír TV

A Célpont állítása szerint az egyik településen, Kisaron maga a polgármester vezényelte ki a munkára a közmunkásokat diótisztításra, és ha nem mentek volna, azt az alig 80 ezer forintos keresetüket is elveszítik, amelyet közmunkásként kapnak. De közmunkások tisztítják a diót Nagyaron, Fehérgyarmaton és Gyügyén is, annak ellenére, hogy törvénybe ütközik nem önkormányzati tulajdonban álló cég termésével dolgozniuk. A két cég egyébként az önkormányzatoknak fizette ki a munka díját, amelyek a startmunka mintaprogram keretében szervezték az egészet. Ez azt jelenti, hogy az államtól megkapták a közmunkásoknak járó bért, és tiszta nyereségként tehették el azt a pénzt, amelyet a cégektől kaptak.

Azután, hogy a Célpont stábja szimatolni kezdett az ügyben – szerepel a riportban –, a Tranzit-Dió Kft. vezetőségéből felhívták az érintett önkormányzatokat, hogy a közmunkások azonnal fejezzék be a diótisztítást, tüntessék el a nyomokat. Gyügyén ezután állítólag iskolapadok gyártására fogják be őket.

Ami Szabó Miklóst illeti, a napi.hu összeállítása szerint 34 milliárd forinttal tavaly ő volt Magyarország 26. leggazdagabb embere, Debrecen leggazdagabb lakója. Egy év alatt hárommilliárd forinttal sikerült gyarapítania a vagyonát.

Update:

Az alábbi közleményt kaptuk Szabó Miklós ügyvédjétől

„Helyreigazítás

A 2018. január 19. napján internetes oldalunkon megjelent „Közmunkások tisztítják a a diót éhbérért a debreceni milliárdos cégének" című cikk egy állítása nem felel meg a valóságnak. A cikkben valótlanul állítottuk, hogy Szabó Miklós tulajdonosa a Tranzit-Dió Kft.-nek. Ezzel szemben a valóság az, hogy Szabó Miklós nem tulajdonosa a Tranzit-Dió Kft.-nek és nem is volt az soha."

Igaz, Szabó Miklós nem is volt soha, csak több részletben éveken át vezető tisztségviselője. A cég jelenlegi tulajdonosa Szabó Péter, korábbi (rész)tulajdonosai között pedig csupa Szabó volt. 

Tegnap 16:11

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.