Közeledik a választás, béremeléseket jelentett be Orbán Viktor

A pedagógusoknak még várniuk kell a teljes bérrendezésre, de tíz százalékot már jövőre kapnak.

2021. október 9., 10:10

Szerző:

Jövőre esedékes béremelésekről tett bejelentést szombat reggel Orbán Viktor miniszterelnök a közösségi oldalán. Ahogy arról a péntek reggeli, Kossuth Rádiónak adott interjújában a miniszterelnök már jelezte, jövőre 10 százalékos béremelés jöhet a pedagógusok fizetésében, majd később egy teljes bérrendezés is megtörténhet. Ekkor azt is elmondta, hogy a szakszervezetek által nemrégiben bejelentett sztrájkfenyegetése után tárgyalni fognak a tanárokkal, arra törekedve, hogy hosszútávú megállapodást írjanak alá.

A béremelés nem csak a tanárokat érinti, szombati bejegyzésében a kormányfő megerősítette, több szektorban is bérfejlesztést hajtanak végre. Eszerint a kormány az ápolók fizetését 21 százalékkal, a bölcsődei dolgozók, a szociális dolgozók és a kulturális szférában dolgozók bérét pedig 20 százalékkal emelik jövő évben. Hogy erre a választások előtt, vagy után kerül majd sor, azt egyelőre nem tudni.

(Kiemelt kép: Orbán Viktor miniszterelnök érkezik az Európai Unió vezetőinek csúcstalálkozójára Brüsszelbe, 2021. június 25-én. Fotó: Dursun Aydemir / Anadolu/AFP)

A jogosítvány árába is beépül a benzin piaci ára. A KATA törvény módosításával pedig eljöhet a több hónapos várakozási idő, hiszen sok oktatónak már nem éri meg az általányadózással az oktatói tevékenységet folytatni. Az oktatók közül többen azt tervezik, hogy inkább elmennek taxizni, ott ugyanis minden kedvezményt igénybe vehetnek.