Közbeszerzések: már Mészáros Lőrinc is rosszabbul teljesít

Mészáros Lőrinc cégei és érdekeltségei már csak az összes elnyerhető pénz valamivel több mint 12 százalékát tudták elvinni tavaly. 2021-ben még 16 százalék volt az arány.

2023. február 8., 14:12

Szerző:

December elején hat ábrát közölt a Korrupciókutató Központ Budapest (CRCB), amelyek közel 300 ezer közbeszerzési eljárás adatait feldolgozva mutatták be, hogy milyen sok a gyanús kiírás.

Az adatokat a 444 dolgozta fel. A cikkből kiderül, hogy többek között van olyan, 2010 óta stabilan fideszes vezetésű önkormányzat, ahol három cég szinte mindig nyer.

Az egyik cég 556 közbeszerzési pályázaton indult, amit a város írt ki, és mindegyiket megnyerte.

Egy második cég 598 pályázatot nyert, és csak 7 alkalommal vesztett. A harmadik 297 pályázatot nyert, és kétszer vesztett.

Az összes közbeszerzést vizsgálva a kutatók arra jutottak, hogy beazonosítható politikai kapcsolat nélkül 0,52 esélypontja van egy mezei pályázónak Magyarországon, hogy meg tudjon nyerni egy közbeszerzést. Az esélypontot úgy számolták ki, hogy elosztották az egyes cégek győztes és vesztes pályázataik számát egymással. A fenti három cég viszont 557 és 87,43 illetve 148,7 pont eséllyel győz, ha elindul az adott város valamelyik közbeszerzésén.

Hozzátették ugyanakkor, hogy 2020 óta meredeken nő a tisztának tűnő, igazi versenyt hozó kiírások aránya az EU-s pályázatok esetében – ezt a brüsszeli nyomásgyakorlás érhette el. Ugyanakkor látszik az is, hogy a sokszereplős kiírások egyre ritkábbak, ha a pénzt a magyar állam egyedül adja. Vagyis a korrupciós kockázat áttevődött ezen ábra szerint is a nemzeti forrású kiírásokra.

Mint kiderült: Mészáros Lőrinc cégei, érdekeltségei már csak az összes elnyerhető pénz valamivel több mint 12 százalékát tudták elvinni tavaly. Mint kiderült: a győztes pályázatok értéke tekintetében 2021-ben volt Mészáros a csúcson, amikor a teljes közbeszerzéseken kiosztott összeg mintegy 16 százalékát vitték el a cégei.

(Kiemelt kép: Az alapító Mészáros Lőrinc nagyvállalkozó beszédet mond a Mészáros Alapítvány VI. konferenciáján Balatonalmádiban 2022. augusztus 2-án. MTI/Vasvári Tamás)

Magyar Péter úgy tűnik vitára szállhat az EP-listavezetőkkel, mégis lesz vita a köztévén. Erről Dobrev Klára számolt be egy bejegyzésében, mely szerint az MTVA megkezdte egy nyilvános vita megszervezését az EP-választáshoz kapcsolódóan.