Kövér László Szlovéniában: a közép-európai kisállamok tartsanak össze

Szlovén kollégáját és az államelnököt is meglátogatta Ljubljanában Kövér László házelnök.

2023. március 13., 13:43

Szerző:

Magyarország számára Szlovénia az a szomszéd, amellyel már nagyon régóta nincs semmilyen nyitott kérdése – mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke hétfőn Ljubljanában, hozzátéve, így inkább arról tudnak beszélgetni minden egyes találkozón, hogy mi az, amiben még tovább lehet lépni, és mit tudnak tenni annak érdekében, hogy a nemzeti közösségek fennmaradjanak.

Urška Klakočar Zupančič, a szlovén Nemzetgyűlés elnöke a parlamentben fogadta hétfőn Kövér Lászlót, az Országgyűlés elnökét, hogy megvitassák az országok közötti kétoldalú kapcsolatok fejlesztését, a parlamentek közötti és a gazdasági együttműködés intenzívebbé tételét, külön hangsúlyt fektetve a két nemzeti közösség, a magyarországi szlovénok és a szlovéniai magyarok helyzetére.

Kövér László a találkozó után a sajtó képviselőinek nyilatkozva megköszönte a szlovén házelnöknek, hogy lehetőséget biztosított arra, hogy a koronavírus-járvány által megszakított, de egyébként hagyományosan szoros szlovén-magyar parlamenti együttműködés folytatódjon. A korábbi időszak erőteljesen tükrözte a két ország viszonyát, amely nem csak jószomszédi, hanem baráti is volt – fogalmazott.

Kövér László az Európai Unióval kapcsolatban kiemelte: hivatali kollégájával egyetértettek abban, hogy a nyugat-balkáni országok európai integrációját fel kell gyorsítani.

„Közép-Európában élünk, egy kisállami közösségben, érdekeink, biztonsági és gazdasági szempontból is megegyeznek” – mondta.

A házelnök szavai szerint Magyarország nemcsak úgy tekint Szlovéniára, mint jó szomszédra, barátra, a kétoldalú kapcsolatok egyenrangú szereplőjére, hanem közép-európai összefüggésben egy olyan közösség tagjára, amely hozzájárult ahhoz, hogy a térség érdekegyesítő képességét tekintve megerősödjék az Európai Unióban.

A gazdasági együttműködés terén kiemelte a Pince-Cirkovce határkeresztező távvezeték közelmúltban történt átadását, amely a házelnök szerint azt szimbolizálja, hogy a térség infrastrukturális összeköttetésének megteremtésén is közösen kell dolgozni.

Az ukrajnai háborút illetően elmondta: bár Magyarország közelebb van a háborús konfliktushoz, mint Szlovénia, Ljubljana érzi és pontosan érti ennek a helyzetnek a veszélyes kihatását a térségre.

Urška Klakočar Zupančič úgy vélte: a két ország együttműködése példásan jó, és a jövőben a gazdaság terén is történik előrelépés. "Örömmel hallottam a magyar házelnöktől, hogy szeretettel várják a Rábavidékre a szlovén vállalatokat és beruházásokat" - mondta.

A két nemzeti közösséget illetően egyetértettek abban, hogy mindkét országot a gondoskodás jellemzi, és ez példaértékű lehet más országok számára is – hangsúlyozta Urška Klakočar Zupančič, hozzátéve, hogy a gyerekeknek már az óvodától feltételek adottak ahhoz, hogy használják az anyanyelvüket.

„A politika alakításában is részt vehetnek, hiszen Szlovéniában parlamenti képviselője van a magyar kisebbségnek, Magyarországon pedig országgyűlési szószólója a szlovén kisebbségnek” – mutatott rá.

Kövér Lászlót fogadta Marko Lotrica, a kétkamarás szlovén parlament Államtanácsának elnöke, majd délután Nataša Pirc Musar államfő is fogadja.

A két házelnök délután részt vesz az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emlékére szervezett nemzeti ünnepi fogadáson Kranjban. A megemlékezésen Petőfi Sándor szobrát is felavatják a La Ciotat parkban.

(Kiemelt kép: Kövér László házelnök az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. március 16-án. Fotó: MTI/Kovács Tamás)