Kövér László: Minden eddiginél piszkosabb, aljasabb kampány lesz 2022-ben

A házelnök szerint nem az ellenzéki pártok fogják eldönteni, ki legyen a miniszterelnök-jelöltjük, hanem „majd a gazdáik megmondják nekik, hogy kit látnak legerősebb jelöltnek".

2021. február 20., 09:35

Szerző:

- Minden jelöltnek magának kell tudnia, van-e a magánéletében olyan tényező, ami a megválasztását kockáztathatja és árthat annak a politikai közösségnek, aminek a szolgálatára szegődött – mondta az InfoRádiónak adott interjúban Kövér László házelnök a Borkai- és Szájer-ügyre utalva. Hozzátette: nem akarnak belső rendőrséget vagy erkölcsrendőrséget felállítani, de ha tudomásukra jut olyasmi, amit maguk is kockázatnak látnak, akkor fontos szempont lesz a jelöltkiválasztás tekintetében.

Kövér László állítása szerint a jelenleg mandátummal bíró képviselők jelentős része el akar indulni a következő országgyűlési választáson, de a jelöltekről még nem döntöttek. Egyes politikusok egyéni körzetből való visszaléptetéséről pedig úgy fogalmazott: vannak, akik többet tudnak hozzátenni a kampányhoz, ha országos, központi szereplők lesznek. 

Az ellenzék részéről minden eddiginél "piszkosabb, aljasabb kampányra" számít, a közösségi médiának pedig szerinte óriási jelentősége lesz. Úgy vélte, nem az ellenzéki pártok fogják eldönteni, ki legyen a miniszterelnök-jelöltjük, hanem „majd a gazdáik megmondják nekik, hogy kit látnak legerősebb jelöltnek, a legesélyesebbnek Orbán Viktor ellen”.

 A házelnök azt is elmondta: a választási törvény módosítását már nem tervezik a 2022-es országgyűlési választásokig. Közölte: meglehetősen visszafogott a törvényalkotási program, mindössze 27 törvényjavaslatcím szerepel az Országgyűlés előtt, ezek nagyrészt módosítások, új törvény csak egy-kettő van közöttük. A tavaszi ülésszak végéig szeretnék elkészíteni a jövő évi költségvetést.

 Az Országgyűlés elnöke szerint azon múlik Magyarország jövője, hogy ki nyer 2022-ben. Közölte, ha a Fidesz-KDNP megkapja az újabb ciklusra szóló felhatalmazást, akkor tovább tudják vinni azokat a társadalmi folyamatokat - például a gyermekvállalási kedv növelését -, amelyek a "lét - nemlét" kérdését érintik, és stratégiai fontosságúak. 

(Kiemelt kép: MTI/Szigetváry Zsolt)

 

 

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.