Kövér László hivatala is megszólalt a Horthy-szobor ügyében

Horthy-szobrot állít a parlamentben a Mi Hazánk. Megkérdeztük az Országgyűlés Hivatalát, mit gondolnak az akcióról.

2022. augusztus 29., 16:57

Szerző:

„Az alelnök döntése, hogyan rendezi be dolgozószobáját, ezt a döntést az Országgyűlés Hivatalának nem áll módjában korlátozni”

– válaszolta érdeklődésünkre az Országgyűlés Hivatala annak kapcsán, hogy a Mi Hazánk bejelentette: Horthy Miklós-szobrot állít a parlamentben. Mint kiderült: nincs semmilyen belső szabály arra nézve, hogy a képviselők milyen szobrokat helyeznek el az irodájukban.

Nem szóltak róla

Kérdésünkre, miszerint értesítette-e a Hivatalt a szoborállításról a Mi Hazánk, azt válaszolták, hogy a párt frakciója nem kezdeményezett egyeztetést erről.

Mint kiderült, ezt vélhetően Kövér László is zokon vette. Novák Előd ugyanis Facebook-oldalán azt írja: 

„Kövér László házelnök kitiltotta a Mi Hazánk Horthy-szobor avatásáról szóló sajtótájékoztatóját a nyilatkozatokra kijelölt, szokásos helyszínről, a kék társalgóból (ahol baloldali képviselők is bármiről tarthatnak sajtótájékoztatókat), így a Szent Korona melletti helyiségben nem kerülhet sor az avatást megelőző eseményre, csak az Országház félemeleti sajtótermében. Itt ismertetjük a Hazatérés Napjának bevezetését célzó országgyűlési határozati javaslatunkat is, melyet a második bécsi döntés évfordulóján, holnap nyújt be a Mi Hazánk.

(Kiemelt kép: Dúró Dóra elnökhelyettes és férje, Novák Előd alelnök érkezik a Mi Hazánk Mozgalom első kongresszusára az ásotthalmi sportcsarnokba 2019. július 13-án. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)

 

 

Tegnap 21:31

A korábbi kerek évfordulókhoz képest szerényebb külsőségek közepette volt kénytelen ünnepelni a 70. születésnapját az orosz elnök. A Blikk úgy tudja, hogy – a korábbi évekkel ellentétben – Orbán Viktor és a hivatalban lévő köztársasági elnök sem köszöntötte fel az orosz elnököt.

Tegnap 19:41

Helyi népszavazást kezdeményez az LMP a Debrecenbe tervezett kínai akkumulátorgyárról, mivel attól tart, hogy annak jelentős vízfelhasználása felgyorsítja a város kiszáradását – jelentette be Murguly Mátyás, a párt helyi politikusa pénteken sajtótájékoztatón.

Október 18-án 11 órakor kísérik utolsó útjára Szakcsi Lakatos Bélát, a magyar dzsessz kiemelkedő alakját. Az október 2-án 80. életévében elhunyt Kossuth- és Liszt-díjas zongoraművésztől, a nemzet művészétől a Fiumei úti sírkert 41-es művészparcellájában vesznek végső búcsút.