Kövér László: Elképedve nézzük a képernyőn keresztül, hogy ennyire hülyék nem lehetnek

2018. szeptember 7., 23:14

Szerző:

Az eddigi választások eredménye azt mutatja, hogy a polgároknak egyre nyilvánvalóbban elegük van az Európai Unió elitjének „őket eláruló” politikájából – mondta az Országgyűlés elnöke a Hír Televízió Péntek 9 című műsorában. 

Kövér László a Sargentini-jelentésről és a közelgő szavazásról azt mondta: ma ezer sebből vérzik az unió. Emlékeztetett: az ezredfordulón megfogalmaztak egy 20 éves perspektívát, amelynek célja, hogy a térség és az unió lépést tartson a feltörekvő Ázsiával és az Egyesült Államokkal.  Ehhez a jövőképhez képest ma az EU tulajdonképpen azzal küszködik, hogyan tudja megmenteni önmagát - vélekedett az Országgyűlés elnöke, aki szerint az uniónak a célokból szépen lassan sok mindent fel kellett adnia. Az eurót megrogyasztotta a nemzetközi pénzügyi válság, a közös biztonságpolitikából annyi maradt, hogy azt sem tudják megoldani, hogy a közvetlenül határ mellett elhelyezkedő Ukrajnában a válság enyhítésében, megelőzésében komolyan vegyék őket Minden olyan cél, amely arról szólt, hogyan lehet az uniót erősíteni, távolabb került, mint 2000-ben a 2020-as dátum. Ehhez képest nevetséges, hogy teljesen súlytalan, „IQ-hiányos EP-képviselők” Magyarországon rugóznak évek óta – fogalmazott a politikus. Szerinte Magyarország nem önmagáért került a nemkívánatos érdeklődés homlokterébe, hanem mert az unió jövőjét érintő alapvető kérdések Magyarországon fognak eldőlni.

Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Az Országgyűlés elnöke a keddi szavazást a több részben legyártott filmekhez hasonlította, és azt mondta: az első és a második vita még izgalmas volt, úgy tűnt, mintha lenne tétje, de ez a negyedik már akkor unalmat kelt, amikor még a promóció megy a televíziókban.  Kövér László szerint senki nem gondolja komolyan, hogy a hetes cikk szerinti eljárás el fog jutni Magyarország szavazati jogának felfüggesztéséhez. Ugyanakkor ez az európai elit inkompetenciáját, teljes gondolattalanságát és a helyzet meg nem értéséről kiállított bizonyítványát hozza. 

– Elképedve nézzük a képernyőn keresztül, hogy ennyire hülyék nem lehetnek, akik ott vannak, hogy szemben a kitűzött célokkal, gyakorlatilag az Európai Unió sírját ássák - fogalmazott Kövér László. Hozzátette, annak a közösségnek, amelyik az identitás legfőbb kérdéseiben háborúban áll, nincs jövője.  

Az Országgyűlés elnöke a témában a Fidesz által kezdeményezett határozati javaslatról azt mondta, némely ellenzéki párt már pedzegeti, hogy rossz pályán volt, ami a magyar választók meggyőzését illeti, és lehet, mégis a nemzet érdekében kellene állást foglalni. Lehet, hogy ez majd az Országgyűlésben is konzekvenciákkal jár - közölte Kövér László.

Emmanuel Macron francia elnök Magyarország elleni kezdeményezését úgy értékelte: semmiképpen nem kell félvállról venni vagy lesöpörni ezt a „provokációt”, de kétségbe esni sem kell, alapvetően a választók döntenek majd, Franciaországban is. Az eddigi választások alapján Európa-szerte a polgároknak egyre nyilvánvalóbban elegük van az unió elitjének őket eláruló politikájából – jelentette ki.

Kövér László közölte: ami zajlik, az részben identitásküzdelem, de valójában demokráciaküzdelem, az unió intézményei – „tisztelet a kivételnek” – próbálják felszámolni az európai demokráciát. Arról, hogy a szocialisták azt tervezik, tartózkodnak majd a szavazáson, azt mondta: az elmúlt tízéves történetük is tele van ilyen félig végrehajtott fordulatokkal. Hozzátette, kifejezetten szurkol a szocialistáknak, hogy amit egyszer fordulatként elhatároztak, azt hajtsák is végre. Lesz, ami lesz, de próbáljanak bátrak lenni, hátha sikerül - jegyezte meg.

Az Országgyűlés elnöke közölte, a magyar őstörténet „megért volna egy tisztességes vitát” az elmúlt harminc évben. Azt mondta, az egész finnugor elmélet - amelyet nem akar vitatni -, „a genezisétől gyanús”, szerinte már akkor is ideológiai eszköznek tűnt, amikor a 19. században elfogadták. Kövér László nem hiszi, hogy alapvetően felfordult volna az életünk és alapvetően más vágányt járt volna a történelmünk az elmúlt 50-100 évben, ha kiderült volna vagy kiderülne, hogy mégiscsak türk eredetű nép vagyunk, és a nyelvünk sem finnugor.

A Hír Televízióban a közelmúltban lezajlott változásokról azt mondta: az, hogy politikai ütésváltás alakul ki egy televízió körül, nem hír. A Hír Tv létrehozása, működése, működtetése a jobboldali, keresztény, nemzeti érzelmű, konzervatív közösség óriási teljesítménye volt hosszú időn át, amíg ilyen szellemben működött. Aztán volt egy korszak, amit nem szabad elfelejteni, és le kell vonni a tanulságot, most pedig van egy újabb korszak, amely remélhetően feledtetni tudja az intermezzót - közölte a parlament elnöke.

08:23

Mindent megteszünk, hogy a világban zajló háborúk ne veszélyeztessék a magyar családok békéjét és biztonságát! - olvasható Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap esti Facebook-bejegyzésében, amelyet a Védelmi Tanács ülése után adott közre.