Így él most a nagybeteg Kovács László, az MSZP egykori elnöke

Szívesen beszélget, de a témák már nem sokáig kötik le, ám a foci felvidítja az idősek otthonában élő Kovács Lászlót. A szocialista expolitikus ezekben a hetekben ünnepelte a 85. születésnapját.

2024. július 22., 10:51

Szerző:

Kovács László egykori párttársa, Gurmai Zita meglátogatta a nagybeteg szocialista exelnököt az idősek otthonában, ahol lakik – írja cikkében a Blikk. A lap emlékeztet rá: Kovács László korábban hazánk külügyminisztere (2002-2004), a Magyar Szocialista Párt elnöke (1998-2004) volt, ám az utóbbi években teljesen eltűnt a nyilvánosság elől. Barátai, volt párttársai a családján keresztül tartják vele a kapcsolatot.

Kovács László július 3-án ünnepelte a 85. születésnapját, egykori párttársai nyilatkoztak is ennek kapcsán a lapnak. Elmondták, hogy a volt politikus kifejezetten jól érzi magát, azonban részleteket a család kérésére nem állt módjukban megosztani. Gurmai Zita, a szocialisták frakcióvezető-helyettese személyesen köszöntötte fel a születésnapján Kovács Lászlót, miután ő azon kevesek közé tartozik, akik bemehettek hozzá az otthonba.

„Meglátogattam Lacit abban az idősek otthonában, ahol jelenleg tartózkodik. Váltottam vele néhány szót, de éppen focimeccset nézett. Abszolút jó kedélyű volt, és rendkívül barátságos”

– mesélte Gurmai Zita a Blikknek.

Az MSZP egyik korábbi tagja a Blikknek pedig azt mondta, folyamatosak Kovács László hangulatváltozásai, de most jobban érzi magát. Szívesen beszélget, de a témák már nem sokáig kötik le.

Ahogyan arról korábban a 168.hu is beszámolt: egy fővárosi idősek otthonában lakik Kovács László, az MSZP alapító tagja, a Horn-, a Medgyessy- és a Gyurcsány-kormányok volt külügyminisztere, az Európai Bizottság korábbi adó- és vámügyi biztosa. A pártelnök – a korábbi hírek szerint – kiemelt ellátásban részesül, az intézmény vezetői és a személyzet lesik minden kívánságát. Egy egyágyas, fürdőszobás apartman az övé, ahol szinte szállodai körülmények között élhet: a liftes épületnek csodálatos, ősfás parkja van, napi háromszori étkezést biztosítanak számára, takarítják a szobáját, mosnak, vasalnak rá, de igény szerint be is vásárolnak neki.

Kovács László persze mindezt nem ingyen kapja, több millió forintot kellett fizetnie a lakásért, és ehhez jön még havonta körülbelül 160 ezer forint térítési költség. Emellett egyéb szolgáltatásokhoz is hozzájuthat a bentlakó, de ez már pluszpénzbe kerül. Az egyéb szolgáltatások közé tartozik a fodrászat, a manikűr, pedikűr és a kozmetika.

Kovács László 2015-ben kötött házasságot jelenlegi feleségével, Lucza Mónikával, akitől még 2011-ben egy kisfia született. Az egykori politikus 2014-ben már semmilyen politikai posztért nem indult a pártjában, legutóbbi, az Indexnek adott interjújában pedig azt mondta, olykor még kikérik a tanácsát a pártban, de úgy látja, ennek sok foganatja nincs.

(Kiemelt képünkön (b-j) Kovács László, Hiller István és Gyurcsány Ferenc. Forrás: ATTILA KISBENEDEK / AFP)