Kiderült, hogy a magyarok hány százaléka vezetné be a kötelező koronavírus elleni oltást

A Népszava egy közvéleménykutatást kért többek között a kötelező oltás bevezetéséről.

2021. december 24., 15:13

Szerző:

Minden tizedik oltatlan ember felvenné valamelyik vakcinát, ha választhatna az oltóanyagok között, 72 százalékuk viszont így sem kérne oltást – derült ki a Publicus Intézet Népszava számára készített közvélemény-kutatásából.

Az oltást mindenképpen elutasítók fele csak a koronavírus elleni vakcinákban nem bízik, 8-8 százalékuk pedig vagy teljesen oltásellenes, vagy csak nem tartja komoly problémának a jelenlegi járványt. A budapesti oltottak 77 százaléka már a harmadik oltást is felvette. 

A válaszolók 45 százaléka szerint kötelezővé kellett volna tenni a koronavírus elleni vakcinát, és ugyanennyien válaszoltak nemmel a kérdésre.

A kérdést támogatók 54 százaléka kormánypárti, őket követik a DK-sok és a momentumosok, a sor végén pedig a Jobbik szimpatizánsok állnak. A nyugdíjasoknak több, mint fele szintén mindenkit beoltatna, ahogyan a társasházakban élőké is, ezzel szemben a panellakók 54 százaléka elutasítja a kötelező vakcinázást. A kötelező oltás elleni leggyakoribb érv az volt, hogy a demokráciában ennek is egyéni döntésnek kéne lennie. Ezt a a válaszadók kétharmada mondta. 21 százalék szerint az oltással szembeni bizalmatlanság miatt konfliktushoz vezetne a kötelezővé tétel.

Egy másik kérdéskör arról szólt, hogy csak oltottak, vagy védettek mehessenek a többi között szállodákba, éttermekbe. A megkérdezettek 54 százaléka, a budapestiek háromnegyede, a városiak fele szerint csak oltottakat és védetteket lenne szabad ezekre a helyekre beengedni.

Míg a koronavírus elleni oltások kötelezővé tétele kérdésében nem vagy alig látszódnak a pártpreferenciák, addig a koronavírus miatti kórházi ellátásváltozásnál – vagyis például a kapacitás-csökkentés, a nem életmentő műtétek elhalasztása, a korábbinál is hosszabb várólisták – már megjelenik a pártszimpátia. Érdekesség, hogy a kormánypárti személyek csak harmada hallott olyanról, hogy a vírus miatt maradtak el műtétek, míg az ellenzéki szimpatizánsok kétharmada tud ilyenről. 

A magas hazai halálozási arányáért legtöbben (72%) az egészségügyi rendszer állapotát okolták.

Valamint nagyjából ugyanennyien mondták, hogy a magyarok amúgy is rossz általános egészségi állapota is belejátszik a magas halálozási rátába. A megkérdezettek fele szerint a kormány is tehet erről azzal, hogy rosszul kezelték a járvány-helyzetet. Utóbbival a fideszesek 13 százaléka is egyetért. Továbbá a megkérdezettek 62 százaléka tartja elfogadhatatlannak, hogy a sajtó nem mehet be a kórházakba, hogy bemutassák ott milyen állapotok uralkodnak. Ezzel még a kormánypártiak 29 százaléka is egyetért.

(Kiemelt kép: Oltási igazolást kap egy nő, miután megkapta a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina első adagját Nyíregyházán, a Jósa András Oktatókórházban kialakított oltóponton 2021. április 18-án. fotó: MTI/Balázs Attila)