Zárt körben beszélt Orbán Viktor Kötcsén Magyar Péterről

Orbán Viktor a 23. Kötcsei pikniken zárt ajtók mögött beszélt arról, hogy a belpolitikai tér megváltozott. Bár Magyar Péter nevét nem ejtette ki, azt mondta, a „jövők versenyét" kell megnyerni a ‘26-os győzelemhez.

2024. szeptember 8., 14:34

Szerző:

A belpolitikai tér megváltozik, a „jövők versenyét" kell megnyerni a ‘26-os győzelemhez, és „harcosokra" van szükség – az atv.hu információi szerint erről is beszélt Orbán Viktor miniszterelnök a Kötcsei pikniken. A lap forrásai szerint a miniszterelnök arról is beszélt, a békeköltségvetés megvan a fiókban, '25-ben képesnek kell lenni a 3,5 százalékos gazdasági növekedésre, ehhez pedig nagyarányú béremelésre van szükség.

Orbán Viktor szerint is megváltozott a belpolitikai erőtér

Orbán Viktor zárt ajtók mögött arról is beszélt az ATV információi szerint, hogy 2010-ben nem csupán kormányváltás, hanem egy rendszer megalapítása történt, amelynek alapja, hogy minden magyar, aki tud és akar dolgozni, biztos megélhetésre számíthasson Magyarországon.

A kormányfő úgy véli, mindeddig azért volt könnyebb, mert azt lehetett mondani, hogy „van a múlt, és vagyunk mi, és a múlt ne térjen vissza”. 2026-ra viszont már az lesz a kérdés: ki milyen jövőt ígér? – jegyezte meg Orbán Viktor, hozzátéve, hogy a vita két lehetséges jövőkép között zajlik majd, „így a jövők versenyét kell majd megnyerni”.

Hasonló tartalmakról számolt be a Szabad Európának a piknik egyik résztvevője, aki szerint Orbán Viktor arról beszélt, hogy a Tisza Párt erős felhatalmazást kapott a választóktól, a támogatás tartós maradhat, és ezzel megváltozik a teljes magyar „belpolitikai csatatér”. Eddig ugyanis nyilvánvaló volt a Fidesz elsöprő fölénye a választók között a többi párthoz képest, elég volt azt mondani, hogy tetszik-nem tetszik, a Fidesz a legerősebb magyar párt, „aki nem szeret miket, annak ott van az ellenzék, amely a múltat, a Gyurcsány-kormányt jelenti”, ez a politikai választék.

Magyar Péter választási sikerével azonban ez már nem érvényes többé, ráadásul Orbán Viktor a Szabad Európa forrása szerint elismerte, hogy a Tisza Párt vezetője egyelőre eredményesen kényszeríti szakpolitikai vitákra a kormánypártot. „Meg kell nyerni ezeket a szakpolitikai vitákat. Meg kell nyerni azt a vitát, hogy ugyan sok mindenben kell még javítani a magyar egészségügy helyzetét, de ez akkor is jobb most, mint amilyen a kormányváltáskor volt, és folyamatosan azon dolgozunk, hogy mindig egyre jobb legyen. Mi tudjuk a legjobban, hogy ennek érdekében minek kell történnie. Ezeket a vitákat pedig nemcsak az egészségüggyel kapcsolatban, hanem a többi nagy területen is meg kell tudnunk nyerni” – mondta a miniszterelnök a lap forrása szerint.

Ezzel Orbán Viktor közvetve azt is elismerte, hogy vége a még 2010-ben felvázolt centrális erőtér koncepciójának, vagyis annak, hogy egy nagy kormánypárt mellett sok kicsi, egymással vetélkedő ellenzéki párt vegyen részt a magyar belpolitikában, akik így nem fogják veszélyeztetni a domináns párt hatalmát. Szavai azt is jelzik, hogy a nyár elejéhez képest változás állt be a Fideszben a Tisza Párt megítélésében.

A lasssú magyar bürokrácia az oka, hogy nem jutottak hozzá még a forrásokhoz

A magyar államapparátussal sem elégedett Orbán Viktor. Egyrészt megismételte, amit az újságíróknak mondott, hogy nem igaz, hogy nincsenek uniós források, hiszen tizenkétmilliárd euró már most is rendelkezésre áll, csakhogy „a lassú magyar bürokrácia miatt” eddig nem sikerült lehívni és beleforgatni a gazdaságba.

Orbán Viktor szerint ha végre használni tudjuk ezt a pénzt, az már önmagában elég lesz, hogy 2026-ig kellő mértékben felpörgesse a gazdaságot, ha ezen felül még „tudunk pénzt szerezni” (a kormányfő itt feltehetően a felfüggesztett uniós támogatások, valamint az uniós helyreállítási alap pénzeire gondolt), az további segítséget nyújt majd.

Matolcsy Györgyről is kritikusan fogalmazott Orbán Viktor

Orbán Viktor egykori szövetségesét, Matolcsy Györgyöt is bírálta, aki az utóbbi években élesen kritizálja a kormány gazdaságpolitikáját, Orbán a forrás szerint nyilvánvalóvá tette a beszédében, hogy már nincs együttműködés az MNB elnökével, akinek csak azt várják, hogy végre 2025 márciusában lejárjon a mandátuma, és új jegybank elnököt nevezhessenek ki.

A miniszterelnök előadásának többi része a lap forrása szerint megegyezett a Tusnádfürdőn elmondottakkal.

Az amerikai választásról a pikniken úgy beszélt, hogy egyszer sem ejtette ki Kamala Harris demokrata jelölt nevét. Szerinte ha Donald Trump nyer, hamar vége lesz a háborúnak Ukrajnában. Egy Trump elnökség esetére viszont fel kell készülni szerinte arra is, hogy az „America first” jelszó értelmében hatalmas mennyiségű amerikai tőkét fognak visszacsatornázni a hazai gazdaságba és nagy fejlesztéseket fognak véghezvinni, ami fájdalmas lehet Európának. Ha viszont a demokraták nyernek, akkor marad az eddigi irányvonal, a demokrácia export, mondta a miniszterelnök.

A kötcsei találkozó után néhány héttel, szeptember 24–25-én a Fidesz és a KDNP képviselői egy zárt körű, kihelyezett frakcióülésen ismét összegyűlnek, a 2023-as esztergomi helyszínen.

(Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Tegnap 17:35

Gyűjtést szervez a Magyar Vöröskereszt és az Ökumenikus Segélyszervezet az árvíz elleni védekezés támogatására, így is hozzá lehet járulni az árvízvédelemhez.