Kósa Lajos 82 éves édesanyjának sertéstenyésztő cége BMW luxusautókat és motort lízingel

2018. november 6., 07:03

Szerző:

Egyre furcsábbak a pénzügyei a sertéstenyésztéssel foglalkozó Méker Kft.-nek, amelynek felét Kósa Lajos 82 éves édesanyja vásárolta meg néhány éve – írja a 24.hu. A nemrég 123 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást is elnyerő Méker Kft. törzstőkéje a nyár végén egyszer csak 3 millióról 93 millió forintra nőtt. A nyilvános cégadatbázisban fellelhető dokumentumok szerint ez úgy történt, hogy a tulajdonosok – köztük a volt miniszter édesanyja – elengedték a korábbi befizetéseik visszafizetését, ezek mértékével nőtt az üzletrészük értéke.

A nyugdíjazása előtt védőnőként, majd bölcsődei vezetőként dolgozó Kósa Lajosné a dokumentumok alapján a 2015. augusztus 13-án befizetett 45 millió forintja visszafizetéséről mondott le. Az továbbra sem világos, hogy miből lett milliomos a politikus édesanyja.

A társaság három – a sertéstenyésztéssel nehezen összefüggésbe hozható – nagy értékű járművet is lízingel. Két BMW 530e iPerformance típusú, hibrid meghajtású, 17-25 millió forintos autó mellett egy K1600-as típusú BMW motort, Ennek ára újonnan körülbelül 7 millió forint, de extrákkal együtt a 9 milliót is meghaladhatja.

Kósa egy ugyanilyen típusú motorral jelent meg a Fidesz 2017. szeptemberi kihelyezett frakcióülésén Velencén. Akkor a vagyonnyilatkozatában két BMW motor szerepelt, egyik sem ez a motor volt, ezért a 444 megkérdezte a Fidesz sajtóosztályát a járműről. Azt a választ kapták: Kósa Lajos frakcióvezető egy 4 éves, használt motorral érkezett a kihelyezett frakcióülésre, amelyet egy barátjától kipróbálásra kapott kölcsön. Amennyiben a motor beváltja a hozzá fűzött reményeket, az sem kizárt, hogy a későbbiekben meg is vásárolja.

Kósa Lajos a BMW-vel mmegérkezik a Fidesz velencei frakcióülésére
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Idei vagyonnyilatkozata alapján Kósa Lajos nem vásárolta meg a motort. Viszont egy éppen ugyanolyan jármű került az édesanyja cégének birtokába.

Kósa Lajos annyit válaszolt a portál kérdéseire, hogy magánemberek tulajdonában lévő cégek ügyeivel nem foglalkozik (pedig arról is érdezték, hogy használja-e a céges motort, illetve hogy honnan volt édesanyjának 45 millió fritnja), Szilágyi Gábor, a cég ügyvezetője pedig kikerülve azt a kérdést, hogy minek nekik méregdrága luxusmotor, annyit reagált:

„Az Ön által feltett kérdésekkel  kapcsolatban azt tudom válaszolni, hogy a Társaságunk gépjárműveit Kósa Lajos nem használta, nem használja és nem is használhatja, mivel nem áll semmilyen kapcsolatban a Méker kft.-vel."