Korszerűsítik a közvilágítást Békéscsabán

Kialakítanak egy közlekedés- és parkolásmenedzsment-rendszert ,és új térfigyelő kamerákat is telepítenek.

2021. március 11., 05:48

Szerző:

Korszerűsítik a közvilágítást Békéscsabán, a Modern városok programban komplex okoshálózati rendszert építenek ki ebben a hónapban; alkonykapcsolós rendszert alakítanak ki.

 Mint a fejlesztésért felelős Békéscsaba Energia ESCO Kft. az MTI-nek eljuttatott közleményben írta, márciusban a közvilágítást vezérlő 260 transzformátor-állomáson építenek ki egyedi vezérlőrendszert, amely már nem a közvilágítási naptár alapján, hanem a tényleges fényviszonyoktól függően kapcsolja a lámpatesteket. Így előfordulhat, hogy a város különböző pontjain nem egyszerre kapcsolódnak fel a lámpák.

Az MVM-DÉMÁSZ Áramhálózati Kft. ellátási területén lévő 264 településnek csak 15 százalékban üzemelt eddig alkonykapcsolós rendszer - jegyzik meg.

Az úgynevezett okoshálózat kiépítésére a békési megyeszékhely a Modern városok programban csaknem 1,8 milliárd forint támogatást kapott. Ebből mostanáig megújult több mint 7700 lámpatest.

A fényforrásokat "okosítják" is, így azokat közvetlenül a központból lehet majd vezérelni. Egyes lámpatesteket (1600-nál többet) pedig Bluetooth-kapcsolattal lehet majd programozni és felügyelni, vagyis anélkül, hogy kosaras autóval fizikailag hozzá kellene nyúlni. Mintegy 3600 lámpatest esetében éjszaka - amikor a legkisebb a forgalom - bizonyos százalékot visszavesznek a teljesítményből, így mérsékelve a fogyasztást és az indokolatlan túlvilágítást.

Kialakítanak egy közlekedés- és parkolásmenedzsment-rendszert is: optikai szenzorok figyelik a város forgalmasabb útjait, több parkolóban a rendszer mutatja majd az üres helyek számát, amit továbbítanak a város honlapjára és egy applikációra is.

Szarvas Péter (Hajrá Békéscsaba Egyesület) polgármester korábban közösségi oldalán közölte, elkezdődött a városban kilenc digitális "totemoszlop" felállítása is, amelyek információs pontként fognak szolgálni, közérdekű tartalmak jelennek majd meg a felületükön, de wifipontként, környezeti szenzordobozként, szükség szerint pedig vészhívóként is működhetnek.

A kivitelezés részeként 41 Wi-Fi-pontot és tíz új térfigyelő kamerát is telepítenek. Az új eszközök beüzemelésének határideje május 4-e.

(Kiemelet képünk illusztráció: 168 archív)

16:23

Novák Katalin részt vett a csíksomlyói búcsún, és látogatásának helyszíneiről folyamatosan beszámolt a közösségi oldalán. A „nem megfelelő nyilvános üzenetek” miatt a román külügy tiltakozott Magyarország bukaresti nagyköveténél. A Sándor-palota szerint a „román külügyminisztérium tiltakozása túlzó és indokolatlan”.