Dudálós tüntetést szervezett volna Gyulán, majd aznap elvitték a rendőrök rémhírterjesztés gyanúja miatt

2020. május 13., 14:26

Szerző:

A gyulai rendőrök szerda hajnalban rémhírterjesztés gyanúja miatt bevitték Csóka-Szűcs Jánost, a Kossuth Kör helyi vezetőjét, a Momentum gyulai tagját. Rabosították, majd négy óra múlva kiengedték – tudta meg a Narancs.hu.

Egyetlen mondatra alapozták meg a gyanúsítást, amit a férfi egy Facebook-bejegyzésben fogalmazott meg: „Gyulán is kiürítettek 1170 ágyat.”

 

A rendőrség szerint ez a mondattal a Kossuth Kör elnöke „a veszélyhelyzetben veszélyeztette a védekezés hatékonyságát.” A portál úgy tudja,

hajnal 6 órakor, két rendőrautóval csaptak le a Facebook-posztokat író férfira.

A hatósági intézkedést az aktivista Cenzúramentes csevegő nevet viselő Facebook-oldalon közzétett bejegyzése váltotta ki.

Lefoglalták Csóka-Szűcs János mobiltelefonját és számítógépeit is. Az intézkedés időpontja amúgy azért is érdekes, mivel

ezen a napon a pesti példát követve - Gyulán is lett volna egy dudálós tüntetés.

Az akciót Hadházy Ákos és Szél Bernadett független országgyűlési képviselő, illetve a Momentum kezdeményezte. Így tiltakoztak volna a kórházi ágyak kiürítése és a „járványügyi titkolózás” miatt.

Az ország negyedik legnagyobb egészségügyi intézménye, a Békés Megyei Központi Kórház gyulai egységének legnagyobb részét még április közepén járványkórházzá minősítette Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter, és valóban közel 1200 ágy várta üresen a vírusos betegeket. Ám ahogy április 20-án, úgy a bejegyzés megírásának pillanatában is kongott az ürességtől a gyulai járványkórház, így

Csóka-Szűcs János nem érti, mit veszélyeztetett volna, amikor az igazat írta meg.

Végül négy óra hosszáig volt a rendőrségen. Azt követően engedték ki, hogy az őt kihallgató nyomozó megkérdezte, kivel szeretne beszélni. Ő pedig a Momentum két európai parlamenti képviselőjét, Cseh Katalint és Donáth Annát nevezte meg, s mindvégig ragaszkodott ügyvédhez.

Cseh Katalin és Csóka-Szűcs János
Fotó: Facebook

A mozgássérült Csóka-Szűcs Jánost a rendőrség nem vitte haza – áll a Magyar Narancs beszámolójában.

Nem ez az egyedüli eset, amikor egy majdhogynem ártalmatlan Facebook-poszt miatt a rendőrök intézkednek. Ezt megelőzően Ózdon egy feltehetően a véleményét megíró, 64 éves férfit vittek be a rendőrségre. Ebben az esetben még az ügyészség szerint sem történt bűncselekmény. Egyebek mellett azt írta, az ország vezetése szándékosan időzítette a koronavírus tetőzésének idejére a kijárási korlátozás megszüntetését. Amely véleménye szerint tömeges megbetegedést eredményezhet.

Folytatódik a változékony, napos-gomolyfelhős idő a jövő héten; elsősorban a hét elején kell záporra, zivatarra, felhőszakadásra számítani, a hőmérséklet csúcsértéke 25 Celsius-fok körül lesz - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből.