Müller Cecília: Azt már nem tudni, ki volt az első fertőzött a Pesti úti idősotthonban, de az intézményt visszamenőleg is vizsgálják

2020. április 11., 11:31

Szerző:

Jó általános állapotban vannak a Pesti Úti Idősek Otthona lakói – erről számolt be az operatív törzs rendes napi sajtótájékoztatóján az országos tisztifőorvos. Müller Cecília szerint többen tünetmentesek vagy tünetszegények, senki nincsen intenzív osztályon. Ma reggel már 198-ra nőtt az ott élő fertőzöttek száma.

Koronavírus - Több mint 100 fertőzött és öt halott a PestiMüller Cecília országos tisztifőorvos a Pesti Úti Idősek Otthonában április 9-én 

Fertőtlenítés is lesz az intézményben vasárnap, ez a Magyar Honvédség bevonásával történik meg.

Arra viszont nem tudott egyértelműen válaszolni, akkor hogyan kerülhetett be az otthonba a fertőzés.

Müller Cecília azt mondta, nem tudni, ez hogyan történt, az sem kizárt, hogy a zárlatot megelőző időszakban. Egy ott dolgozó lett először pozitív, de az sem kizárt, hogy más úton jutott be a fertőzés.

 

 

A tisztifőorvos bejelentette azt is, visszamenőleg is ki fogja vizsgáltatni, történt-e hiba, ellátási zavar, ami akadályozhatta a vírus felfedezését.

Arra ugyanakkor a tisztifőorvos egy szót sem vesztegetett, hogy egy állami fenntartású intézményben, egy borsodnádasdi idősotthonban is van már négy fertőzött.

A tisztifőorvos egyebekben

a húsvéti túlevésről értekezett,

pontosabban arról, hogy sokan az otthoni stresszt, amit a karantén okoz, evésen vezetik le, de ez is helytelen, ne egyenek annyit az emberek.

Müller Cecília szólt arról is, hogy miért Wass Albertnek tulajdonította Márai Sándor gondolatait, ez

„szóbotlás” volt,

mondta. „Bizonyára Wass Albert és Márai Sándor is megbocsátanak nekem a botlásomért” - mondta arra utalva, hogy egyik író sem lenne megsértődve, ha a másikkal kevernék össze. 

Kiss Róbert alezredes arról számolt be, hogy ma újra védőeszközöket szállító repülőgépek landoltak a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Jelezte, ha egy polgármester szigorúbb szabályozást rendel el a településén, a rendőrség segít ennek a betartatásában.

Egy koronavírusos férfi pénteken engedély nélkül távozott az Uzsoki kórházból, majd este visszament, ellene büntetőeljárást indítottak a rendőrök.

 
 
 
 
 

Mint kiderült, most két napig operatív törzs nélkül maradnak az emberek, legközelebb kedden állnak ki újra.

A kormány üdvözli, hogy az üzemanyag-kereskedők megértették és elfogadták a kormány szándékait, és önkéntesen csökkentették az áraikat - mondta a Facebook-oldalára feltöltött videóban Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter kedden.