Hiába az oltási akció, az 5-11 évesek nem ússzák meg az előzetes jelentkezést

A fiataloknak egyébként is más vakcina jut.

2022. január 4., 13:13

Szerző:

Magyarországon tavaly december 15-én kezdődött meg az 5 és 11 év közötti gyermekek oltása, 77 kórházban működik kifejezetten nekik kialakított oltópont. Januárban ugyan a felnőtt lakosságnak egyes napokon eltörlik a kötelező előzetes regisztrációt, ez azonban nem vonatkozik majd a fiatal korosztályra, neki az oltópontra történő előzetes előtti napokban kell végrehajtani az internetes regisztrációt és időpontfoglalást.

Az időpontfoglalóba azok a szülők tudnak belépni, akik hiánytalan adatokkal regisztrálták gyermeküket és regisztrációjukat már érvényesítették a Vakcinainfó oldalon. Felhívták a figyelmet arra, hogy a szülők a gyermek adataival és eddig a regisztrációnál még nem használt emailcímmel rögzíthetik a gyerekeket. Arra kérték a szülőket, hogy pontosan adják meg a gyermek adatait és az elérhetőségeket, valamint hogy csak az ötödik életévüket betöltött gyermekek regisztrálják, írja az MTI.

Jelezték ugyanakkor, hogy a regisztráció érvényesítése, a megadott adatok hitelességének ellenőrzése 1-3 napot vehet igénybe. Az internetes időpontfoglalóban csak az érvényesen regisztrált szülők tudnak időpontot foglalni. Az időpontfoglalóba a már regisztrált gyermek TAJ-számával és születési dátumával tudnak belépni a szülők, majd kiválaszthatják a legmegfelelőbb időpontot és kórházi oltópontot. Az 5-11 évesek esetében természetesen a vakcina nem választható, az időpontfoglaló kizárólag a gyermekoltáshoz használható Pfizer-Biontech-vakcinát ajánlja fel.

A kormányzati honlapon felhívták a figyelmet arra, hogy a szülő a házi gyermekorvosnál is jelezheti, hogy szeretné gyermekét beoltatni. Minden 5-11 éves gyermek oltható, ha a szülő kéri és az oltásnak nincs ellenjavallata. Akut, lázas betegség esetén az oltás ellenjavalt. A második oltás a gyermekeknél is 3 héttel esedékes az első oltás után. A kormányzati honlapon tudatták azt is, hogy 2021 decemberében 138 ezer adag – 69 ezer gyermek oltásához elég – vakcina érkezett, januárban pedig 150 ezer adag érkezése várható.

(Kiemelt kép: Beata Zawrzel / NurPhoto via AFP)

 

Tegnap 21:45

Tűz volt egy maglódi áruházban csütörtök este, a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-nek azt mondta, hogy több mint ötszáz embernek kellett elhagynia az épületet. Az MTI úgy tudja, hogy a tűz az Auchan-áruházban keletkezett.