Kutatás: ezt gondolják a magyarok a kötelező oltásról

Nőtt az ellenállás. 

2022. január 25., 09:30

Szerző:

Jelentősen erősödött a koronavírus elleni vakcina kötelezővé tételének elutasítottsága a novemberi adatokhoz képest. A Napi.hu részére, a Pulzus-kutató intézet által készített ezerfős januári felmérésében a válaszolók 59 százaléka nyilatkozott úgy, hogy nem tenné kötelezővé a koronavírus elleni vakcinát, míg novemberben 44 százalékuk vélekedett így.

Mindezt annak ellenére, hogy az elmúlt hétvégén rekordszámú új fertőzöttet találtak.

A kormányzati koronavírus-oldal közlése szerint 40 ezer új fertőzöttet azonosítottak, közel kétszer annyit, mint egy héttel korábban. Az oltási hajlandóság az omikron tarolása közepette sem akar felerősödni, alig pár ezerrel nő naponta a legalább egy oltást felvettek száma a portál szerint. Jelenleg 6 millió 342 ezer magyar kapott legalább egy adagot, közel 6,1 millióan kaptak vették fel a másodikat is, a harmadik, emlékeztető oltásra eddig 3,5 millióan vállalkoztak. A negyedikről még nincsenek adatok. 

Ahogyan ősszel, úgy most is az idősebbek, a diplomások és a budapestiek voksoltak az átlagnál nagyobb arányban a vakcina kötelezővé tételére. A nemek arányában nincs megoszlás, a férfiak és a nők nagyjából azonos arányban állnak ki a kötelező oltás mellett. Az ellenállás a legfiatalabbak és a megyeszékhelyen élő válaszolók körében kiemelkedően nőtt.

(Kiemelt kép: Előkészítik az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcina első adagját a hatvani Albert Schweitzer Kórház-Rendelőintézet oltópontján 2021. június 15-én. Fotó: MTI/Komka Péter)

07:02

A nap első felében javulnak a látási viszonyok, megszűnik a köd, a rétegfelhőzet az északkeleti megyékben zsugorodik, ugyanakkor délnyugat felől mediterrán ciklon egyre vastagabb magasszintű felhőzete húzódik fölénk – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.