Polgári engedetlenség jöhet, a szülők inkább nem engedik iskolába a gyermekeiket

2020. március 13., 12:30

Szerző:

Egyre több szülő aggódik a kormány azon lépése miatt, amellyel kifejezetten megtiltotta az iskoláknak, hogy szünetet rendeljenek el a koronavírus miatt, a miniszterelnök ma reggeli kijelentései pedig csak erősítheti bennük a rossz érzéseket. Orbán Viktor azt mondta, teljesen indokolatlan az iskolák bezárása – hiába tette ezt meg megelőzés gyanánt több európai ország is, köztük Csehország, Románia és Ausztria is –, mert a mai „tudásunk” szerint a gyermekekre nem veszélyes a koronavírus, de majd „ha az lesz a tudásunk, hogy a gyerekek is veszélyben vannak, akkor bezárjuk a közoktatási intézményeket is.” De ha ez így lesz, fejtegette, az a tanév végét fogja jelenteni.

Miközben szakmai szervezetek, szülők szerint is ezzel rengeteg időt lehet veszteni – hiszen Orbán is úgy fogalmazott, hogy később csak romlani fog a helyzet, tehát később akár szükséges is lehet a bezárás –, egyes

bátrabb tankerületek úgy döntöttek, kezükbe veszik az ügyet.

Mint a 444 írja, az egyik budapesti tankerület kiküldött az iskoláinak egy levelet, amiben az áll, hogy a kormányzati tiltás ellenére azoknak a gyereknek, akiknek akár a családtagjai külföldön jártak,

nem kell bemenniük az iskolába két hétig anélkül, hogy ez igazolatlannak számítana.

A nem állami fenntartású iskolák még kevésbé vették komolyan a tilalmat. Van olyan alapítványi iskola, ahol a szülők döntésére bízták, hogy a gyerek bemegy-e az iskolába vagy nem, az igazgató pedig a szülői igazolásokat 3 napon túl is el fogja fogadni.

A szülőket nem csak a kormányzati bagatellizálás aggasztja arról, hogy a gyerekek nem lehetnek vírushordozók – miközben a kutatások szerint éppen, hogy igen, csak tünetmentesen –, hanem az, hogy kiderült: az egyik újonnan koronavírussal diagnosztizált nő gyermeke az egyik budapesti gimnáziumba jár. A szülők kétségbeesve hívták fel egymást ma reggel, ki engedi be a gyerekét az iskolába.

A 444 szerint a 17-18 éves diákok csütörtökön, a tanítás közepén mentek haza a szóban forgó iskolából, mert az egyik osztálytársuk angolórán megtudta, hogy az édesanyja koronavírusos. A család azonnal jelezte a fejleményt az iskolának.

A tanárokat a diákok beszámolója szerint büntetőjogi következményekkel fenyegették meg “felülről”, arra az esetre, ha bármit is lépnének,

akár csak elárulják, hogy melyik család, vagy melyik osztály az érintett – állítja a portál. Az állami szervek az iskolának azt üzenték, meg kell tartani a pénteki tanítást, senkinek sem adhatnak felmentést, az érintett osztály tanulóinak sem.

Úgy tűnik, a szülők és a diákok többsége polgári engedetlenségre készül, erre buzdít egyébként Facebookon Hadházy Ákos. Azt írja, ő nem engedi iskolába a gyermekeit, jelen pillanatban

„ez az egyetlen felelős döntés, még akkor is, ha a kormány börtönnel fenyegetne »tankötelezettség megszegése« vagy »pánikkeltés« miatt. 

Az Index egyébként úgy tudja, az érintett édesanya gyermeke a budapesti Toldy Ferenc Gimnáziumba jár.

A Toldy Ferenc Gimnázium épülete
Fotó: Róka László

„Tájékoztatom Önöket, hogy gimnáziumunk egyik tanulójának közeli hozzátartozójánál tegnap koronavírus fertőzést diagnosztizáltak. A tanuló elhagyta az iskolát, az illetékes szervek vizsgálják a fertőzés körülményeit, amiként a beteg hozzátartozóit is. Nincs arról tudomásunk, hogy az érintett tanuló vagy bármely toldys tanuló vagy dolgozó fertőzött lenne; amiként az ország egyetlen iskolájában sincs még egyetlen igazolt tanulói megbetegedés sem” – idézi a portál az e-mailt, amit az igazgató Porogi András küldött ki a szülőknek péntek reggel.

Úgy tudni egyébként, hogy a koronavírusos édesanya párja hiába jelentkezett tesztre, ahogy a gyerekei, a gyerekei osztálytársai és tanárai is.

Orbán egyébként azért is említette, hogy az iskolabezárás a tanév végét jelentené, mert az egyenlő lenne a tanárok számára a fizetés nélküli szabadsággal, ami pedig egyértelműen nehéz helyzetbe hozná őket már most tavasszal. Itt azonban Konok Péter közíró, történész fogalmazott találóan, aki a Facebookon azt írta, „ha a tanárok eddig is tisztességes fizetést kaptak volna, talán nem lenne annyira fenyegető a fizetés nélküli szabadság”,

egy ilyen helyzetben pedig „az lenne a minimum, hogy az állam (...) kiadja a fizetésüket”.