Ezt lehet eddig tudni az afrikai szupermutánsról

Egy szakértő elmondta, érdemes-e tartani az új szupervariánstól.

2021. november 26., 15:56

Szerző:

Dr. Kemenesi Gábor virológus, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont munkatársa a 24.hu-nak nyilatkozott a koronavírus afrikai variánsáról. A B.1.1.529 vagy Nu variáns nevezetű koronavírus-mutáció először Dél-Afrikában bukkant fel, és több mint harminc mutációval rendelkezik.

Eddigi tudásunk szerint Európán belül Belgiumban jelent meg először a szupermutáns, az EU pedig már zárlatra készül a variáns miatt.

„Egyelőre úgy tűnik, igen hatékonyan terjed és igen, képes lehet uralni a járvány folytatását, de ez még mindig csak feltételezés, önmagában nem ok a szélesebb körű aggodalomra”  

– közölte a lappal Kemenesi.

„Perdöntő kérdés, hogy a B.1.1.529 hordozta konstelláció a gyakorlatban milyen hatású. Mennyire súlyos betegséget okoz? Képes-e, és ha igen, milyen módon és mely pontokon „kijátszani” a vakcinák és az immunrendszer védelmét? Milyen a fertőzőképessége valós élethelyzetekben” – tette hozzá. A szakember állítása szerint ezekre a kérdésekre még nem tudjuk a pontos választ, addig is a megelőzés az első.

(Kiemelt kép: illusztráció a koronavírus aeroszolról. Fotó: Shutterstock)