Zárlatra készül az EU az afrikai szupervariáns miatt

Az Izraelből érkező járatokra is kiterjedhet a tiltás. 

2021. november 26., 16:07

Szerző:

Felfüggesztheti az Európai Unió a légiközlekedést azon országokból, amelyekben elterjedt a koronavírus új, Dél-Afrikában detektált variánsa – nyilatkozta a Reuters szerint Ursula von der Leyen egy ezzel kapcsolatos tanácskozás kezdete előtt, megerősítve ezzel korábbi Twitter-üzenetét.

Az Európai Bizottság elnöke szerint a testület a tagállamokkal szoros együttműködésben azt fogja javasolni, hogy aktiválják a szükséghelyzeti szabályokat a dél-afrikai régióból való beutazásra vonatkozóan a B.1.1.529 variáns miatt 

– írja a Reutersre hivatkozva a Portfolio

Az Európai Bizottság egyik szóvivője a hírügynökség jelentése szerint hozzátette:

egy ilyen tiltást kiterjeszthetnek olyan országokra is az említett régión kívül, amelyekben már megtalálták ezt a vírusvariánst: ilyen Hongkong és Izrael.

Nagyon gyorsan kell cselekedni, ébernek kell lenni és minden intézkedést meg kell hozni, amely megfelelő lehet annak elkerülésére, hogy ez a vírusvariáns belépjen Európába – fogalmazott, sürgetve a tagállamok koordinált és konzisztens fellépését.

Nagy-Britannia, Izrael és számos más ország már bevezette az utazási korlátozásokat a szupervariáns miatt egyes dél-afrikai országokból. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Egészségügyi dolgozó a Pfizer-Biontech koronavírus elleni vakcinájával olt egy férfit egy mobil klinikán Észak-Izraelben 2021. február 22-én. Fotó: Jalaa Marey / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.