Koronavírus: 73 újabb halott, oltásra biztat a kormány

A szennyvízben csökken a koronavírus koncentrációja, de „emelkedett” kategóriában van.

2022. november 16., 10:10

Szerző:

Az elmúlt héten 4431 új fertőzöttet igazoltak, meghalt 73 beteg, így az elhunytak száma 48 184-re emelkedett, aktív fertőzöttek 18 533-an vannak, kórházban 749 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 10-en vannak lélegeztetőgépen.

Újabb oltást javasolnak a koronavírus ellen

A vírus továbbra is a beoltatlanokat veszélyezteti a legjobban, ezért őket továbbra is az oltás felvételére kérik – a megerősítő oltást mindenkinek ajánlják, aki négy hónapnál régebben kapta meg az előző oltását. Az oltás továbbra is kérhető a háziorvostól, a házi gyermekorvostól, valamint beadatható a kórházi oltópontokon, ahová péntekenként időpontfoglalással és anélkül is lehet menni. Felvehető a megerősítő oltás az új típusú, omikron elleni Pfizer-vakcinával is, amely egyadagos és kizárólag emlékeztető oltásra kapott uniós engedélyt. A megerősítő oltás a pénteki oltási napokon időpontfoglalás nélkül is felvehető.

Csökken, de „emelkedett”

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) honlapja arról számolt be, hogy a szennyvízben országos szinten csökken a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja. A vizsgált városok többségénél stagnálás tapasztalható, csökkenés a Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telep mintájában, valamint Kecskeméten és Zalaegerszegen volt mérhető, de azt is közölték, hogy a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja minden mintavételi helyen az „emelkedett” kategóriába esik.

 

(Címoldali képünk illusztráció. Fotó: MTI/Balázs Attila)