Kormányzati aszálysegély: Nesze semmi, fogd meg jól!

A gazdák szerint dicséretes, hogy a kormány végre felismerte, nagy baj van, a bejelentett segítséggel azonban olyan nagyon messzire nem jutnak.

2022. augusztus 3., 20:50

Szerző:

Örülnek, hogy felismerték, hogy baj van, de a bejelentett kormányzati intézkedések vajmi kevesett segítenek az aszály-sújtotta gazdákon. Ezt mondta el a HVG.hu-nak a hazai termelőket összefogó egyik nagy szervezet főtitkára. Nagy István agrárminiszter korábban ötpontos cselekvési tervet jelentett be az aszálykárok fékezésére. Hitelmoratóriumot, takarmányszállítási és energiaköltség-támogatást, automatikus vízhasználati engedélyeket, gyorsabb biztosítói ügyintézést is ígértek.

A súlyos szárazságok eddig a gazdák becslései szerint mintegy egymilió hektáron tették tönkre a termést, elvitte a búzatermés nagyjából negyedét, a kukoricatermés pedig idén várhatóan teljesen odalesz majd. Horváth Gábor, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) főtitkára mindezek fényében úgy reagált az Agrárminisztérium intézkedési tervére,

„Az intézkedésnek az a legnagyobb értéke, hogy jelzi, talán kezd tisztában lenni azzal az agrárkormányzat, hogy igen nagy a baj. Kezdetnek elégséges, de a tartalmát tekintve ennél szerényebb ígéretet nem lehetett volna tenni”,

- mondta el a lapnak a főtitkár. Szerinte fontos az is, hogy a takarmányágazat mintegy 3 milliárd forint támogatást kap, sajnos ugyanakkor kérdés az is, hogy a csőd szélén álló ágazaton ez segít-e a jelenlegi helyzetben.

(Kiemelt kép: Haltetem a Fancsika II. víztározó kiszáradt medrében, Debrecen közelében 2015. június 17-én. 1994-ben ezen a napon fogadták el Párizsban a sivatagosodás és szárazság elleni küzdelemről szóló ENSZ-konvenciót; június 17. a sivatagosodás és a szárazság elleni küzdelem világnapja. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt)

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.