Kormánykritikus újságírókat nem engedtek be Orbán Viktor sajtótájékoztatójára

Újraindította a személyes sajtótájékoztatókat a kormány. Több újságíró bejutott és kérdezhetett Orbán Viktortól, voltak azonban olyanok, akik nem jártak ilyen szerencsével.

2021. június 10., 22:30

Szerző:

Maratoni sajtótájékoztatót tartott tegnap a Kormányinfón Orbán Viktor. A miniszterelnök váratlan vendégként tűnt fel Gulyás Gergely szokásos csütörtöki tájékoztatóján. A kormányfő egyébként több bejelentést is tett, az aktuális járványügyi adatok és kormánydöntések ismertetése után az újságírók kérdéseire is válaszolt. Ám nem mindekiére. A kormánnyal szemben kritikus médiumok közül voltak, akik nem kérdezhettek. 

Nem látták szívesen az eseményén például a Direkt36 újságíróját. Wirth Zsuzsanna a Facebookon írta le, nem először fordult az elő, hogy kizárták őt és kollégáit egy kormányzati eseményről, annak ellenére is, hogy időben regisztráltak arra. A Direkt36 hivatalos oldalán megjegyzik, hogy valószínűleg azért nem vehettek részt a Kormányinfón, mert hosszas tényfeltáró cikket írtak az Antall József Tudásközpont költekezéséről és állítólagos közpénzszórásáról, és erről szerették volna kérdezni Orbán Viktort.

A Magyar Hang újságírójának sem jött össze a kérdézés lehetősége. Hiába regisztráltak egy nappal az esemény előtt, nem szerepeltek a listán. Még egy videót is közzétettek arról, hogy miként próbálták a miniszterelnököt szóra bírni, és kideríteni, mi az oka, annak, hogy nem mehetnek be a sajtótájékoztatóra. Ebben a videóban a lap tudósítójának a kormányfő azt mondta, nem ő szervezi a sajtótájékoztatókat és nem az ő hatásköre dönteni arról, ki mehet be, ki nem.

De nem indokolták meg azt sem, hogy a Hócipő fotósát miért nem engedték be, pedig a szakember állítása szerint a regisztrációt ő is időben elküldte. Korábban a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) nevezte jogsértőnek azt, hogy egyes sajtóorgánumokat bizonyos politikai eseményekről kizárnak. Egy hete még a Kúriánál is volt botrány: rendőrökkel akadályozták meg, hogy tudósítások készüljenek a NAV és a Médiatanács elleni perekről.

A Media1 amúgy felemlegeti, nem először fordul elő ilyen, volt már sok arra példa, hogy a kormányfő sajtótájékoztatójáról kizárták a sajtó munkatársait. 2019-ben például nyolc, kormánypártisággal aligha vádolható médiumot nem engedtek be, akkor az indoklás helyhiány volt. Egy évvel később pedig a Várkert Bazárban tartott évértékelőre nem engedték be a Magyar Hang újságíróját, a 24.hu-nak pedig éppen hogy sikerült bejutnia.

Áprilisban kavart nagy botrányt az Profil nevű osztrák lapnál dolgozó Franziska Tschinderle-ügye. Az osztrák újságírónőt a közmédia híradója „támadta be”, azután hogy az Orbán-Morawieckki-Salvini találkozó után egy héttel kritikus szemmel megfogalmazott kérdéseket tett fel a Fidesz EP-delegációjának. Az M1 szerint Franziska Tschinderle „összehangolt hadjárat részeként provokálni akart a kérdéseknek álcázott állításaival”. Úgy tűnik, a kormány és a kormánypárti sajtó narratívájában azok az újságírók, akik valódi kérdéseket tesznek fel, provokálnak.

(kiemelt kép: Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2021. június 10-én. MTI/Koszticsák Szilárd)

 

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.