Kormányközeli irányítás alá kerülhet a teljes magyar készpénzforgalom

2017. november 6., 20:43

Szerző:

Nemsokára kormányközeli vállalkozók kezébe kerül három olyan cég is, amelyik készpénzszállítással foglalkozik Magyarországon – hívja fel a figyelmet a G7. A készpénzszállítás kicsi, de stratégiailag kiemelt jelentőségű terület, a három érintett cég munkatársai  

  • töltik fel a bankfiókokat és -automatákat,
  • szállítják ki a nyugdíjakat
  • és szedik össze, illetve dolgozzák fel a rengeteg készpénzt, amelyet vásárlásra költünk az üzletekben.
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Bár a három cég együtt nem érte el a 20 milliárd forint bevételt, a nyereségük pedig szinte emlytésre sem méltó, a jelentőségüket ékesszólóan illusztrálja, hogy az Orbán-kormányhoz kötődő személyiségek veszik át felettük az irányítást.

  • A TrezExet – a három közül a legkisebb céget – 2017 áprilisában Gubicza Ágoston és Boris Mihály alapkezelője, a GB & Partners vásárolta meg az állami Eximbank tőkealapjának forrásaiból. Gubicza Ágoston állítólag napi szintű kapcsolatban áll Rogán Antal kabinetminiszterrel, akihez baráti és családi viszony is fűzi, a felesége ugyanis  tárcavezető korábbi hitvese. Boris Mihály Rogán Antal szomszédja. 
  • A nyugdíjak és a sárga csekken áramló pénzet, ez korábban az MPT Security felel. Ez a cég korábban a Magyar Postáé volt, mígnem 2015 májusában végül a Takarékbank-FHB érdekeltségi kör irányítása alá került. FHB-Takarék mögötti tulajdonosi struktúrában a legtöbb befolyással a B3 Takarék elnöke, Vida József rendelkezik. Ő Mészáros Lőrinc felcsúti polgármesternek, Orbán Viktor miniszterelnök egykori iskolatársának nyújt milliárdos hiteleket, az egyik mezőgazdasági érdekeltségében, a Status Capitalban is felügyelőbizottsági tag.
  • A legnagyobb cég a G4S Készpénzlogisztikai Kft., amelyről pénteken derült ki, hogy Garancsi Istvánnak a hetekkel ezelőtt alapított cége vásárolja meg a többi G4S céggel együtt. Ezt az információt a G7-nek megerősítették a G4S Plc központjából. Garancsi István többek között a Videoton FC és az építőiparban utazó Market tulajdonosa, a MET energiakereskedő tízszázalékos résztulajdonosa, a NAV online pénztárgépeihez SIM-kártyát szállító Mobil Adat Kft. többségi tulajdonosa, a Magyar Természetjáró Szövetség elnöke. Deklaráltan kitűnő viszonyban van Orbánnal, akit egyszer a „kötélbarátjaként” aposztrofált. A kifejezés a hegymászózsargonból származik. Így nevezik, amikor a kötél két végén csak egymásra van utalva a két ember.

A kormányközeliség ebben a három cégben nemcsak azért lehet veszélyes – hívja fel a figyelmet a G7 –, mert megszűnhet a mostanáig jellemző árverseny, hanem azért is, mert a kormányközeli üzleti körök Magyarország minden kiskereskedelmi cégének, bankjának és ATM-jének készpénzforgalmával tisztában lesznek. 

16:11

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.