Kormányinfó: Meghosszabbítják a 3-as metrót, egyetlen ember dönt majd a színházak pénzéről, a kaszinókról viszont kegyeletből nem született döntés

2019. január 24., 13:21

Szerző: Molnár Richárd

A szokásosnál rövidebb Kormányinfót tartott csütörtökön Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. A tárcavezető a szokásos uniós és migrációs mantra után bejelentette: a kormány támogatja a budapesti M3-as metró meghosszabbításának tervét Káposztásmegyerig.

Gulyás azt is elmondta, a Fővárosi Nagycirkusznak is új helyet akarnak találni, egy a jelenleginél grandiózusabb épületet. Helyszínként egyelőre a Podmaninczky utca merült fel, de erről Tarlós István főpolgármesterrel egyeztetnek majd. Folytatódik a Vár felújítása is, helyreállítják az egykori Külügyminisztérium, illetve a Főparancsnokság Dísz téri épületét. Viszont mégsem az utóbbi épület közelébe kerül az új Honvédelmi Minisztérium.

Az ATV kérdésére, hogy az ország leggazdagabb településének számító Budaörsön miért nem viszi el a szemetet az önkormányzati cég (amelyet hírek szerint nem fizet ki az állami szemétszállító holding, ahogy több más településen sem), Gulyás elmondta, csak a számlázással voltak problémák az állami cégnél, a szemétszállítással nem, csak Budaörsön és Gödöllőn (amelyek nem fideszes vezetésűek - a szerk.). – Ha nem képesek ellátni feladataikat az önkormányzati cégek, a katasztrófavédelem kész átvenni azokat – tette hozzá a miniszter.

További kérdésre Gulyás elmondta, a kulturális tao megszüntetése és az új színháztámogatási rendszer miatt Tarlós István kemény kritikával illette az átalakítási terveket, mert ragaszkodik hozzá, hogy a fővárosi fenntartású színházak több pénzt kapjanak. A miniszter szerint Fekete Péter, az Emmi kulturális államtitkár felel majd egy személyben a 37 milliárd forintos színháztámogatási keret, mintegy 37 milliárd forint szétosztásáért. Gulyás szerint a tárca és Fekete Péter fogja megvizsgálni, indokolt-e a fővárosi fenntartású színházakon kívül támogatni például a magántársulatokat is a jelenlegi rendszerben.

Gulyás szerint annak ellenére sem kell fontolóra venni Kásler Miklós miniszterének távozását, hogy kiderült, a tárca korábbi közleményei ellenére a Honvédkórházban fenntarthatatlan állapotok vannak. (A Honvédkórház fenntartója egyébként a Benkő Tibor irányításával működő Honvédelmi Minisztérium – a szerk.)

Hollik István és Gulyás Gergely 
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A Magyar Idők kérdésére Gulyás elmondta, Macedónia kiadatási kérelme miatt felülvizsgálják Nikola Gruevszki ex-kormányfő menedékstátuszát, de ez a vizsgálat a miniszter szerint „nem szokott évekig tartani”. További kérdésre a tárcavezető elmondta, nem tartanak március 15-én bekövetkező zavargásoktól, mert szerinte c„sak egy agresszív kisebbség van az utcákon, de érdemi támogatása egy pillanatig sem volt a tüntetéseknek”.

Az RTL Klub kérdésére, hogy hogy vélekedik Nagy Blanka, majd Bayer Zsolt trágár kijelentéseivel kapcsolatban, a miniszter elmondta, fiataloktól és idősektől egyaránt elfogadhatatlan, hogy a gimnazistáéhoz hasonló hangnemben beszéljenek Áder János köztársasági elnökről. Bayer reakciója viszont arányban állt Nagy Blanka kijelentésével.

Gulyás azt is elmondta, hogy Arthur Finkelstein üzlettársa, a Soros-kampány hátterét leleplező George Birnbaum soha nem adott tanácsokat a Fidesznek vagy a kormánynak. Ez mondjuk éppen igaz, hiszen Birnbaum szerint a Századvéggel szerződtek, amely viszont jelenleg is ad tanácsokat a kormánynak.

Azzal kapcsolatban, hogy az Agrárminisztérium nem hajlandó elárulni, mennyiért bérelnek ingatlant Schmidt Mária családi cégétől, Gulyás azt mondta: ez közérdekű adat, amit nem kell titkolni. – Forduljanak hozzám – tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy Andy Vajna halála hogyan érinti az elhunyt kormánybiztos tulajdonában lévő kaszinókoncessziók sorsát, a miniszter úgy reagált, egyelőre kegyeleti okokból szünetet javasol, de szerinte nem is Vajna volt a koncessziók tulajdonosa, hanem egy cég. Csakhogy a végső tulajdonos valóban Vajna volt, amire a miniszter nem tért ki.

A kormány által leállított, Mészáros Lőrinc gyerekeinek cége által elnyertméregdrága székesfehérvári kórházfelújítás kapcsán Gulyás elmondta, csak más város kárára tudták volna bevállalni, hogy a 7 milliárdosra becsült beruházás 18 milliárdba kerüljön. – Mindenhol van drágulás, de meg kell húzni a határt valahol. 30-50 százalékos emelkedés benne van a piacban, de a 120 nincs – magyarázta a döntést.