Gulyás: hosszabb lesz a téli szünet

Szokásosan Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra tartotta a kormányinfót, ahol beszámoltak a kormány legutóbbi döntéseiről.

2022. szeptember 29., 11:52

Szerző:

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter közölte, hogy tényleg lesz nemzeti konzultáció az energiaszankciókról. Ezt szerdán már Orbán Viktor is közölte közösségi oldalán. Hangsúlyozta, hogy Európában még nem kérdezték meg az embereket a szankciókról, ebben Magyarország lesz az első. A kérdéseket a következő napokban fogják bemutatni. A kérdőívet online és papírformában is ki lehet tölteni.

A kormány a szerdai ülésen döntött arról, hogy a téli szünet hosszabb lesz. December 22-től január 8-ig fog tartani az iskolában a téli szünet. A döntés háttérében az áll, hogy a kormány spórolni tud az energiával. Kormányzati igazgatási szünetet is elrendelnek erre az időre. Ezekben a napokban kötelező lesz kivenni a közigazgatásban dolgozóknak a szabadságot.

Központilag nincs őszi szünet, a Mindenszenteken és a Halottak napján kívül az őszi szünet három nap lenne. Vagyis az iskolák dönthetik el, hogy tartanak-e őszi szünetet, vagy sem – közölte Gulyás Gergely az Index kérdésére. Bár a kormány Facebook-ra egy posztot tett ki, hogy „Nem lesz őszi szünet az iskolákban. Hosszabb lesz a Téli szünet: December 22-től január 8-ig tart.”

A kormány áttekintette az önkormányzatok energiabeszerzési nehézségeit, amely miatt úgy döntöttek, hogy kinevezik Balla Györgyöt miniszteri biztossá, aki egyeztetni fog az önkormányzatokkal, hogy milyen segítségre van szükségük ahhoz, hogy gázt és áramot tudjanak vásárolni.

(Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.